top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa

Black History Month - Mustan historian kuukausi
Mustat ihmiset esitetään historiassa usein uhreina ja toiminnan kohteina, aktiivisten tekijöiden sijaan. Jo koulussa historian tunneilla opin pilapiirroksista, eksotisoinnista ja orjuudesta. Opin mustille kuuluvan uhrin roolin, johon en halunnut enkä kyennyt samaistumaan. Ymmärsin myöhemmin, että kyse ei silloin oikeastaan ollut mustien historian kertomisesta. Aktiivisina tekijöinä tarinoissa olivat valkoiset ja ne kertoivat enemmän valkoisista kuin niistä mustista, joista yritin epätoivoisesti etsiä samaistumispintaa.


Black History Monthin, eli suomeksi mustan historian helmikuun tai mustan historian kuukauden, aikaan fokus siirtyy mustiin aktiivisina toimijoina. Silloinkin muistellaan paljon traagisia tapahtumia, koska meidän historiassamme on paljon tragediaa. On tärkeää tuntea historia, jotta sitä osataan olla toistamatta ja jotta voimme tutkiskella esimerkiksi sitä, miten nämä ylisukupolviset traumat vaikuttavat meissä edelleen. 


Usein helmikuussa keskitytään kuitenkin aktivisteihin ja vapaustaistelioihin. Kauheuksiakin lähestytään aktiivisten mustien toimijoiden kautta. Vaikeimmissa oloissa syntynyt muutokseen pyrkivä energia ja taisteluun väsymättämästi käyneet mustat ehdottomasti muistuttavat, että me selkeästi emme ole vain passiivisia uhreja.


Meidän historia ei kuitenkaan ole pelkkää aktivismia, vapaustaistelua ja reagoimista.


Black history month on lähtöisin Yhdysvalloista ja kun se leviää niinkin kauas kuin Suomeen, osa perinteestä ja sen aikana muistelluista tarinoista tuntuvat etäisiltä. Monet liikkeet, tärkeät henkilöt ja aloitteet toki kulkeutuvat tännekin asti ja me lainaamme paljon kaikenlaista Yhdysvalloista ja globaalisti muualtakin. Silti täällä voimme pohtia, millaiset tavat muistaa mustien historiaa tuntuvat meidän kontekstissamme hyvältä.


Minä haluan lähestyä Mustan historian kuukautta etsimällä mustista ihmisistä voimauttavia tarinoita, joihin samaistua ja joista ammentaa voimaa tähän päivään. Sen lisäksi, että minua kiinnostaisi tietää mustien historiasta suomessa enemmän, etsin yleisesti mustien tarinoita kirjallisuudesta. Fiktiivinenkin kirjallisuus heijastelee todellista maailmaa ja sen kokemuksia. 


Rasismista ja orjuudesta kumpuavasta kärsimyksestä vapaan kirjallisuuden löytäminen mustilta kirjailijoilta suomenkielellä on tehty hankalaksi. Térin kanssa viime viikolla huomasimme, ettemme koko kolmen vuoden POC-lukupiiri projektin aikana ole lukeneet Afrikasta yhtäkään nuorten kirjaa. Ja sama pätee muuten Aasiaan ja Etelä-Amerikkaan. Diasporissa asuvilta ja esimerkiksi yhdysvaltalaisilta mustilta nuorten kirjoja kuitenkin löytyy. Nuorille suunnattu tarina ei vielä varmuudella takaa kevyempiä teemoja, mutta useimmiten ne eivät ole ainakaan pelkkää kärsimystä ja juoni on vauhdikkaampi. Missä on afrikkalaiset, etelä-amerikkalaiset ja aasialaiset nuorten kirjat?


Sillä välin kun me selvitämme nuorten kirjojen mysteeriä, voit tarttua kirjoihin listalta Black History Month kirjavinkkejä, jonka keräsimme Térin kanssa sinua varten. Osa tarinoista ammentaa todellisuudesta, osa enemmän mielikuvituksesta, mutta ne ovat kaikki mustien kirjailijoiden kirjoittamia ja luomia todellisuuksia mustilla hahmoilla.Lastenkirjat (3-9-vuotiaat)
Nuorten kirjat (yli 10-vuotiaat)
Aikuisten kirjat


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page