top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa & Téri Zambrano

Amari and the Great Game, B. B. Alston 12+

Updated: Sep 9, 2023
Amari and the Great Game jatkaa 13-vuotiaan Amarin tarinaa ykkösosasta Amari and the Night Brothers, suomeksi Amari ja yön veljet. Voit lukea meidän arvion ykkösosasta täältä.


Kakkososa on ilmestynyt vasta englanniksi, mutta siitä on tulossa suomennos tammikuussa 2022. Me ei kuitenkaan maltettu odottaa Otavan käännöstä, vaan luettiin kakkososa jo englanniksi."All I can do is keep showing them who I am, and if they'd rather

believe something different, then that's on them."Amari and the Great Game alkaa rytisten. Mitään alun leppoisuutta tai muistutuksia aikaisemmasta ei lukijalle suotu, vaan Amari on ykkösen alun tapaan heti ongelmissa ensimmäisiltä sivuilta lähtien.


Tarina alkaa suurella ajan pysähtymisellä, josta koko yliluonnollinen maailma haluaa heti syyttää taikureita. Amari joutuu sankarin maineestaan huolimatta maalitauluksi ja myös hänen kutsunsa Yliluonnollisten asiain virastoon yllättäen perutaan. Lisäksi Quinton makaa edelleen viraston sairastuvalla jonkinlaisessa taikakoomassa. Onneksi Amari ei kuitenkaan ole neuvoton ja ensimmäisestä kirjasta tuttu Elsie nyt on vähintään nerokas.“How can I be calm when the key to helping Quinton is right in front of me?”Jo ykkösosassa ihastuimme Amariin päähenkilönä ja sama tunnelma jatkui myös kakkosessa. Amari on vahva ja itsevarma ja monet tavallisesti päähenkilöissä ärsyttävät piirteet puuttuvat Amarista kokonaan. Hänen hartioilleen sysätään paljon vastuuta, mutta hän vastaanottaa sen varmana ja päämäärätietoisena.


Myös ihmissuhteet, joita kuvataan kirjassa tuntuvat aidoilta ja mielekkäiltä. Elsie, Jayden ja jopa Lara tuntuivat melkein kuin omilta ystäviltä kirjaa lukiessa. Amarin ystäväporukka välittää aidosti toisistaan ja ovat valmiita tekemään mitä vain toistensa puolesta.“`Good` She grins. `Because if this doesn't work, at least I can say

I got kicked out of the Bureau for a friend.´”Ykkösosaan verrattuna tämän kakkososan tarina oli ehkä hieman moniulotteisempi ja siinä syvennyttiin lisää B. B. Alstonin luomaan taikamaailmaan. Ykkösen tarina oli kaikessa yksioikoisuudessaan ihastuttava lukukokemus. Kakkosen käänteissä tuntui välillä jopa vähän hankalammalta pysyä perässä. Lukukokemukseen saattoi myös vaikuttaa se, että luimme teoksen englanniksi ja osan taikamaailman sanastosta olimme oppineet tuntemaan suomeksi.


Ihmettelimme taas, miten alakouluikäisille kirjoitetaankin näin hyvää kirjallisuutta. Vain muutama hassu asia paljastaa, että teos tosiaan on kirjoitettu nuoremmille lukijoille. Aikuisten teoksessa ei ehkä tuntuisi uskottavalta kaikki se vastuu, joka sysätään 13-vuotiaiden lasten harteille koko maailman tilasta.


Nyt jännityksellä odotamme trilogian viimeisen osan julkaisua, joka toivottavasti tulisi vuoden 2023 aikana. 

Amari and the Great Game, B. B. Alston, 2022

Comentarios


bottom of page