top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa & Téri Zambrano

Vivek Ojin kuolema, Akwaeke Emezi

Updated: Oct 25, 2022

Julkaisu sisältää mainoslinkkejä. Mainoslinkit merkitty *-merkillä.Vivek Oji on nigerialainen nuori, joka eräänä päivänä löytyy kuolleena kotioveltansa. Ruumis on alaston ja kuolema suuri järkytys tämän läheisille – etenkin Vivekin äidille, joka löytää tämän ruumiin. Romaanin aikana kuolemaan johtaneita tapahtumia ja Vivekin elämää lapsuudesta nuoruuteen käydään läpi erilaisista näkökulmista.“Muut yhdistyksen naiset varmaankin arvelivat Kavitan menettäneen järkensä,

koska hän ei suostunut vain hautaamaan poikaansa ja olemaan hiljaa,

mutta se oli hänelle yhdentekevää.”Meidän suljetussa lukupiirissä Vivek Ojin kuolema ei herättänyt odotettuja suuria tunteita. Tarina oli helppolukuinen, sujuva ja veti kuitenkin mukaansa. Moni oli tykännyt etenkin kirjan alusta, jossa Vivekin sukua kuvattiin laajemmin ja maailma rakentui leppoisasti mutta kiinnostavana. Silti osasta tuntui, että jotain jäi puuttumaan.


Vivekin elämää kuvataan monien hänelle läheisten ihmisten näkökulmasta ja muutaman kappaleen hän kertoo kirjassa itsekin. Eri näkökulmat tekivät teoksesta kiinnostavan, mutta jättivät myös joitakin asioita selittämättä. Vivek esimerkiksi kärsii erilaisista asioista elämänsä aikana, mutta niistä osa jäi ainakin meille lukupiirissä epäselviksi. Teosta kuvataan paljon etenkin Vivekin serkun Ositan näkökulmasta, Ositan katseen ja elämän tapahtumien kautta.“Minulla oli koko elämäni ajan raskas olo.

Luulin aina, että kuoleminen olisi raskaampaa kuin mikään muu,

mutta ei se ollut, ei ollenkaan.”Romaanin rakkaustarina tuntui meille vähän epäuskottavalta ja etenkin sen puhkeaminen tapahtui meidän mielestämme hieman turhan väkivaltaisesti. Kirjassa on kuitenkin kaunista ystävyyttä ja hyvin kuvattuja yhteyksiä ihmisten välillä. Osan mielestä kirja ei toiminut kokonaisuutena, mutta sieltä löytyi monia hetkiä ja kohtauksia joista kaikki pidimme paljonkin. Tunnelma teoksessa oli pääosin rauhallinen, etenkin kirjan alussa.“Makaan sängyssä pää hänen paljaalla vatsallaan, ja hän leikittelee tukallani

vetämällä kiharat suoriksi ja antamalla niiden mennä uudelleen sikkaraan.”Tarina sijoittuu muutama kymmenen vuotta menneisyyteen ja on aikansa kuvaus. Osa silloin suurilta ja erikoisilta tuntuvista asioista eivät oikein meitä enää hetkauttaneet, ja sekin saattoi vaikuttaa siihen, että tarinaan oli vaikeampi heittäytyä.
 

Vivek Ojin kuolema, Akwaeke Emezi, Kosmos, 2020

Suomentanut Sari Karhulahti

Englanninkielinen alkuteos: The death of Vivek Oji, 2020


Recent Posts

See All

ความคิดเห็น


bottom of page