top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Téri Zambrano

Mitä meistä jää, Bryan Washington

Updated: Sep 9, 2023
Bryan Washingtonin Mitä meistä jää kertoo Texasilaisesta pariskunnasta, japanilaisesta Mikesta ja yhdysvaltalaisestan Bensonista eli Benistä. Kirjan kertojana toimivat vuorotellen Mike ja Ben.


Pariskunta asuu yhdessä, mutta suhde ei enää tunnu toimivan ja he päättävät kokeilla avointa suhdetta. Miken ja Benin suhde ei ole hyvällä mallilla ja se on täynnä tiuskimista sekä välinpitämättömyyttä. Tuntui välillä raskaalta lukea taas yhdestä huonosta homosuhteesta, mikä tuntuu olevan useimmiten edustettuna kirjallisuudessa tai muussa taiteessa. Muutenkin teos on aika synkkämielinen, mutta tunnelma onneksi kohenee loppua kohden.


Mike päättää matkustaa yllättäen Japaniin kirjan alussa. Hän haluaa tavata isänsä ennen tämän kuolemaa. Mike ei ole ollut juurikaan tekemisissä isänsä kanssa, mutta haluaa tutustuan tähän paremmin enne kuin syöpä vie hänen isänsä.“En kysy, missä hän aikoo asua Japanissa. En kysy, kenen luona hän aikoo asua.

En kysy, missä hänen äitinsä nukkuu talossamme, jossa on vain yksi makuuhuone,

tai miltä järjestely näyttää.”Samalla, kun Mike lähtee Japaniin, hänen äitinsä Mitsuko matkustaa Yhdysvaltoihin ja asettuu asumaan pariskunnan yhteiseen kotiin Benin kämppikseksi. Benin ja Mitsukon välinen suhde on mielenkiintoinen ja sitä oli mukava seurata. Heidän välilleen nousee lämmin ystävyys ja yhdessäelo merkitsee lopulta paljon kummallekin osapuolelle.


Kirjassa liikutaan myös ajassa ja siinä on takaumia Miken ja Benin suhteen alkutaipaleelta sekä heidän lapsuudestaan. Tämän kautta avataan hahmojen käytöstä sekä sitä, miten he ovat mahdollisesti päätyneet tähän suhteeseen, ja mistä heidän ongelmansa kumpuavat.“Mutta siitä kai onkin kysymys:

kannamme muistojamme kaikkialle minne menemme, ja ne jotka pysyvät matkassamme, jäävät jäljelle, ja niistä me rakennamme elämän.”Teoksessa keskitytään paljon perheen tärkeyteen ja siihen, mikä tekee ihmiselle kodin. Myös rakkaudesta ja hyväksymisestä puhutaan paljon.


Benin suhde omiin vanhempiinsa on mutkikas, koska he eivät muun muassa hyväksy hänen homouttaan eikä Mikea hänen avopuolisokseen. Stereotypia, että musta perhe on homofobinen, on jo todella kulutettu ja tuntui vain toistavan samaa vanhaa kaavaa. Kummankin miehen isät ovat myös todella poissaolevia ja kaukaisia lapsilleen.“Mike on ehkä palannut, mutta otan silti hänen autonsa.

Ajan puistoon muutaman korttelin päähän ja istun sitten vain hiljaisuudessa,

missä kuulen omat ajatukseni.”Kirjassa käsitellään paljon todella rankkoja aiheita ja osittain se tuntui todella puuduttavalta lukiessa. Teoksen loppu oli kuitenkin toiveikas ja tykkäsin itse paljon siitä, miten tarina kiedottiin yhteen loppua kohden tarjoten lukijalle vastauksia. 

Mitä meistä jää, Bryan Washington, Otava, 2021

Suomentanut Aleksi Milonoff

Englanninkielinen alkuteos: Memorial, 2020
Recent Posts

See All

Comments


bottom of page