top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa & Téri Zambrano

Viides vuodenaika, N. K. Jemisin
Viides vuodenaika eli alkupeiräiseltä nimeltään The Fifth Season oli suljetussa

lukupiirissämme lukupiirikirja elokuussa 2021. Luimme teoksen silloin englanniksi, mutta samoihin aikoihin se ilmestyi myös suomennettuna."Mitäpä jos aloittaisimme maailmanlopulla? Saisimme sen pois tieltä ja pääsisimme siirtymään kiinnostavampiin aiheisiin."N. K. Jemisinin The Fifth Season (Viides vuodenaika) on puoleensavetävä ja taitavasti rakennettu aikuisten Murtunut maailma -fantasiatrilogian ensimmäinen osa.


Kirja sijoittuu kuvitteelliseen maailmaan nimeltä Tyynimaa, jossa toimii omat lait ja tavat. Ihmiset ja kansat eroavat paljonkin meidän ajasta ja maa liikkuu erilaisin tavoin, Isä Maan ja orogeenien liikuttamana.


Tyynimaassa asuu tavallisia ihmisiä sekä muita mystisiä olentoja. Yksi keskeisistä ihmisryhmistä on orogeenit, jotka osaavat liikuttaa maata. Muut ihmiset pelkäävät orogeeneja, mutta pitävät heitä silti otteessaan käyttääkseen heitä aseinaan muuttuvaa maata vastaan.“She will keep him safe. She will not let them take him, enslave him,

turn his body into a tool and his mind into a weapon and his

life into a travestry of freedom.”Teoksessa on kolme päähenkilöä, joiden tarinaa kerrotaan vuorotellen kirjan luvuissa. Päähenkilöt ovat eri-ikäisiä ja elävät eri puolilla Tyynimaata. On Damaya, Syenite ja Essun, joiden kautta lukijalle avautuu uuden maailman salaisuudet.


Me tykkäsimme teoksen rauhallisuudesta sekä siitä, että juonta ja maailmaa esiteltiin ajan kanssa. Maailma on rakennettu älykkäästi ja se tekikin kirjasta vielä upeamman. Hahmot ovat uskottavia ja kiinnostavia, kirjan käänteet yllättäviä ja tarina todella koukuttava.


Lukupiirissä pidimme myös siitä, ettei lukijaa aliarvioitu vaan pidettiin älykkäänä. Tietysti joissakin kohdissa olimmekin sitten vähän ulapalla ja etenkin alussa tuntui ettemme ymmärtäneet yhtään mitään mistään. Asiat kuitenkin loksahtivat paikoilleen, kun vain malttoi lukea hämmenysten yli. Kirjan lopussa on myös sanasto, joka voi joitakin auttaa pysymään kärryillä tarinassa.


Meitä ihastutti vaivaton ja positiivinen representaatio suhteiden, rakkauden, sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta. Löysimme itsemme kirjasta mustuuden ja ruskeuden lisäksi näiltäkin kentiltä ja se tuntui aivan mahtavalta.


Me luimme osittain Arthouselta saamaamme suomenkielistä käännöstä ja käännös tuntui toimivan todella hyvin!


Emme malta oottaa, että pääsemme lukemaan seuraavatkin osat! Suomeksi on jo ilmestynyt trilogian toinen osa Obeliskiportti ja sarjan viimeinen osa ilmestyy suomeksi syksyllä 2022."Tämä teidän pitää muistaa: yhden tarinan loppu on vain toisen alku. Näin on sentään tapahtunut ennenkin. Ihmisiä kuolee. Vanha järjestys katoaa. Uusia yhteiskuntia syntyy. Kun sanomme "maailmanloppu on tullut", se on yleensä valetta, sillä planeetta voi hyvin.

Mutta näin maailma loppuu.

Näin maailma loppuu.

Näin maailma loppuu.

Viimeisen kerran."


 

Viides vuodenaika, N. K. Jemisin, Jalava 2021

Suomentanut Mika Kivimäki

Englanninkielinen alkuteos: The Fifth Season, 2015


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page