top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa & Téri Zambrano

Scythe, Neal Shusterman 14+

Updated: Sep 9, 2023
Neal Shustermanin Scythe oli meidän suljetun lukupiirimme helmikuun 2022 lukupiirikirja.


Scythe on nuorille aikuisille suunnatun scifitrilogian ensimmäinen osa. Teos sijoittuu tulevaisuuteen, jossa ihmisen kehittämä tekoäly, Thunderhead, on ratkaissut kaikki ihmiskunnan ongelmat. Valtioista vapaa tekoälyn hallitsema maailma ei kärsi enää nälästä, sodasta tai ilmastonmuutoksesta ja ihmiset ovat saavuttaneet kuolemattomuuden.


Kun kukaan ei kuole enää onnettomuuksiin tai vanhuuteen eikä murhia enää tapahdu, on ihmiskunnan koko pidettävä kurissa jollakin tavalla. Tähän tarkoitukseen tekoäly on kehittänyt scythet, ihmisryhmän, jonka tehtävänä on tappaa tietty määrä ihmisiä vuodessa.“`We know you`ll do great things in the world.` her father had said. And she wondered what about bringing death cloud be considered great.”Kirjan päähenkilöinä toimivat Citra ja Rowan, joiden näkökulmista kaikkitietävä kertoja kertoo tarinaa vuorotellen. Molemmat ovat tavallisia nuoria, vähän erilaisista perhetaustoista ja lähtökohdista, jotka eräs vanhempi scythe tuo yhteen valitsemalla heidät oppilaikseen ja tuleviksi scytheiksi.


Kun Citra ja Rowan pääsevät sisälle scythejen yhteisöön, he alkavat huomata kaikenlaisia ongelmia ja jännitteitä yhteisön sisällä, josta muu maailma ei ole lainkaan tietoinen. Omien sääntöjensä mukaan tekoäly ei saa puuttua scythejen toimintaan ollenkaan ja siksi suurimmat poliittiset taistot käydäänkin tämän yhteisön sisällä.“Was there ever a time when people weren’t plagued with boredom? A time when motivation wasn’t so hard to come by? When I look at the archives from the Age of Mortality, it seems people had more reasons to do the things they did. Life was about forging time, not just passing time.”Lukupiirissä osa oli tykännyt teoksesta paljonkin, mutta osa jättänyt sen kesken tai jopa täysin lukematta. Jos nuorille aikuisille suunnatut dystopiat ei lähtökohtaisesti iske, niin ei varmasti tämäkään. Jos ne taas nimenomaan on sinun juttusi, voimme suositella tätä lämpimästi.


Teoksen kerronta on mukavan virtaviivaista ja juoni ja maailma kiinnostavia. Hahmojen kehityskaaret ovat uskottavia ja mielenkiintoisia seurata. Me kaksi ostimme heti trilogian loputkin osat, jotta pääsemme syventymään maailmaan kunnolla ja seuraamaan miten tämä mielikuvituksellinen tarina jatkuu.


Valitettavasti tätä trilogiaa ei ole käännetty suomeksi ollenkaan ja siksi me luimmekin tämän englanniksi. Toivottavasti joku tarttuisi tämän tarinan kääntämiseen suomeksikin!


 

Scythe, Neal Shusterman, 2018


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page