top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa & Téri Zambrano

Veren ja luun lapset, Tomi Adeyemi 16+

Updated: Sep 9, 2023
Nuorille aikuisille suunnatun fantasiatrilogian ykkösosa sisältää taikaa, seikkailua, rakkautta ja länsiafrikkalaista mytologiaa. Me luimme sen suljetun lukupiirimme kanssa syksyllä 2020.“Kun magia herää, tuntuu kuin saisi uuden aistin.”Kirja sijoittuu kuvitteelliseen Orishan valtakuntaan, josta magia on karkotettu ja kaikki sitä harjoittaneet “majit” on surmattu. Tarinassa Zelie, nuori tuleva maji, törmää verivihollisena pitämäänsä prinsessaan torin kaaoksessa. Kohtaaminen sysää heidät vaaralliselle matkalle, päämääränä palauttaa magia maan päälle. Kaikki ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista. Matkan aikana nuoret pohtivat omaa paikkaansa maailmassa ja etsivät totuutta oikeasta ja väärästä.“Heille täytyy osoittaa, että me pystymme puolustamaan itseämme.

Jos he polttavat kotimme - Minä poltan heidän.”Lukupiirissä kaikki olivat tykänneet tästä fantasiakirjasta; ihastuimme magiaan ja sen tuomiin tarinoihin! Seikkailu vei mennessään ja juoni koukutti. Luettavissa oli vivahteita länsiafrikkalaisesta mytologiasta, uskonnosta ja kulttuurista, ja kaikki hahmot olivat mustia! Tarinasta löytyi voimakasta ystävyyttä, joka on verisidettäkin vahvempaa. Kaiken kaikkiaan kirja sisälsi ihanan fantasiamaailman, johon pystyi samaistua aivan uudella tasolla erityisesti mustien ja ruskeiden hahmojen takia.


Kirjassa oli monta kertojaa, mikä toi tarinaan lisäulottuvuutta. Toki, meidän suljetussa lukupiirissä kommentoitiin myös, että se tuntui välillä sekavalta. Toisteisuutta oli meidän mielestämme jossain määrin liikaa ja osa hahmoista jäi vähän yksiulotteisiksi. Osalla hahmoista taas oli mielenkiintoinenkin kasvutarina, jota oli kiinnostava seurata kirjan edetessä. Tarinassa oli joitakin yksittäisiä epäloogisuuksia liittyen fantasiamaailman historiaan sekä Zelien seikkailuun. Monen lukupiiriläisen mielestä tarinassa oltaisiinkin voitu keskittyä vähän vähemmän rakkauteen ja enemmän fantasiamaailman yksityiskohtiin. Tämä oli kuitenkin vasta trilogian ensimmäinen osa ja Adeyemin luoma maailma on kiinnostava. Toivotaan, että seuraavissa kirjoissa paneudutaan enemmän magian ja jumalien erityispiirteisiin.


Kirjasta on myös kaavailtu elokuvaa. Teksti onkin hyvin kuvailevaa ja moni kohtaus tuntuu olevan kuin suoraan valkokankaalta. Tästä saisi kyllä sellaisen elokuvan, jonka kävisimme mielellämme katsomassa!


 

Veren ja luun lapset, Tomi Adeyemi, Otava, 2019

Suomentanut Outi Järvinen

Englanninkielinen alkuteos: Children of blood and bone, 2018


Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page