Saimme Otavalta meidän suljetulle lukupiirillemme luettavaksi kappaleet nuorille suunnattua uutuuskirjaa.
Whiteout on romaani, jonka on kirjoittanut samat kuusi mustaa yhdysvaltalaista kirjailijaa, jotka julkaisivat pari vuotta sitten novellikokoelman Blackout. Whiteoutissa on pitkälle samanlainen idea kuin Blackout novellikokoelmassa. Tarinassa on monta erilaista rakkaustarinaa, jotka sijoittuvat saman päivän ajalle, samaan kaupunkiin, jonkinlaisen katastrofin keskelle. Tarinat myös kietoutuvat toisiinsa, Whiteoutissa jopa hieman enemmän kuin Blackoutissa.
“Mä pidätän hengitystä, nojaudun lähemmäs ja pakotan kasvoilleni parhaan
‘en ole rakastunut parhaaseen ystävääni’ -hymyn.”
Romaanin kehyskertomuksena toimii Stevien ja Solan välirikko. Stevie on mokaillut pahasti ja hänen tyttöystävänsä Sola on valmis laittamaan suhteen poikki, ellei saa Stevieltä keskiyöhön mennessä vaikuttavaa anteeksipyyntöä. Stevie ei ole valmis luopumaan suhteesta ja yrittää siksi yhdessä ystäviensä kanssa järjestää suuren romanttisen eleen saadakseen Solan takaisin.
Kehyskertomuksen väleissä seurataan Stevien ystäviä ja heidän omia romanssejaan. Luvuissa vaihtuu kertoja ja pääsemme kurkistamaan monen eri nuoren pään sisään erilaisia skenaarioita seuratessa. Kaikki ovat tuomassa kortensa kekoon Solan yllätystä varten, mutta kaupungin yllättävä suuri lumimyrsky tekee yksinkertaisistakin tehtävistä monimutkaisia.
“Jännitys tuntui kutinana molemmissa käsivarsissani ja levisi sormenpäihin saakka. Avasin suuni, mutta ulos tuli vain omituinen vingahdus.”
Lukupiirissä moni oli tykännyt Whiteoutin söpöstä rakkaustunnelmasta ja päässyt uppoutumaan tarinan maailmoihin. Istuimme joulupukin kanssa suljetussa kauppakeskuksessa, kun Kaz tunnusti vihdoin rakkautensa ystävällensä ja odottelimme lentokentällä kuinka E.R.n kolmiodraama raukeaa. Romanssit tuntuivat vähän yksinkertaistetuilta ja ehkä hieman naiiveiltakin, mutta niiden suloinen tunnelma oli lämmittänyt useamman lukupiiriläisen mieltä.
“Se pussaa mun poskea, ja kuvasta tulee täydellinen. Siinä ollaan me kaksi.
Ja lisäksi… kauempana taustalla näkyy taas se hemmetin joulupukki. Se seisoo alakerrassa ja katselee meitä. Kun mä käännyn katsomaan, se vilkuttaa.”
Vaikka iso osa tarinoista oli mukavaa luettavaa, olimme samaa mieltä siitä, että Stevien ja Solan tarina oli tuntunut turhauttavalta, eikä herättänyt meissä toivottuja tunteita. Kirjan ensimmäisellä sivulla yhtäkkiä alkavaan draamaan oli vaikea heittäytyä ja monessa kohtaa tuntui hankalalta olla Stevien puolella. Me emme ymmärtäneet, miksi Stevien pitäisi saada Sola takaisin jollakin älyttömällä suurella eleellä, kun he eivät vaikuttaneet sopivan yhteen alunperinkään.
Stevie hahmona oli myös tuntunut osalle vaikeasti lähestyttävältä. Lukupiirissä todettiin kuitenkin myös, että Stevien hahmon avulla oltiin saatu vaivattomasti representoitua sukupuolen moninaisuutta. Teoksessa on muutenkin kivan moninaisia hahmoja erilaisilla seksuaalisilla suuntautumisilla, uskonnoilla ja perhekuvioilla. Tietysti teoksessa on myös erityisen ihanaa se, että pääsee seuraamaan erilaisia rakkaustarinoita mustien hahmojen välillä.
“Mä tunnen sen pehmeän kehon mun käsivartta pitkin. Kun se kääntää päätä,
sen hartiamittaiset letit pyyhkäisee mun poskea. Laventeli, setripuu ja kookosöljy iskee tajuntaani, kun mä vedän henkeä, ja saman tien mä palaan ajassa siihen hetkeen,
kun se ensimmäistä kertaa nukahti kasvot vasten mun kaulaa.”
Lukupiiriläisistä ne, jotka olivat lukeneet teoksen putkeen, olivat huomanneet tarinoissa toisteisuutta. Tietysti asetelma lisää yhteneväisyyttä, kun parit jäävät lumimyrskyn takia jumiin erilaisiin paikkoihin, mutta monissa suhteissa oli myös muuten samanlaisia kaavoja. Tämä oli yllättävää etenkin, kun teos on yhtenäinen romaani eikä kokoelma novelleja, joksi muutama lukupiiriläinen oli sitä lukiessa luullut. Toistuvassa kaavassa oli kuitenkin jotain lohduttavaakin ja se saattaa upota hyvin etenkin nuoremmille lukijoille.
Jos kaipaat kevyttä söpöstelyä talvisissa maisemissa, tämä kirja on siihen täydellinen!
Whiteout; Dhonielle Clayton, Tiffany D. Jackson, Nic Stone, Angie Thomas, Ashley Woodfolk, Nicola Yoon, Otava, 2023
Suomentanut Outi Järvinen
Englanninkielinen alkuteos: Whiteout (2022)
コメント