top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa & Téri Zambrano

Suuria unelmia - Tarinoita suomalaisista, jotka muuttavat maailmaa; Qasim, Qasim & Oksanen 12+

Updated: Sep 9, 2023Salaado Qasimin, Falsa Qasimin ja Roosa Oksasen toimittama Suuria unelmia - Tarinoita suomalaisista, jotka muuttavat maailmaa, kertoo kahdenkymmenen suomalaisen uratarinan. Teokseen on valittu eri aloilla työskenteleviä kiinnostavia suomalaisia, jotka lyhyissä kappaleissaan kertovat, kuinka he päätyivät alalleen. Kirja on suunnattu etenkin lapsille ja nuorille aikuisille, mutta sopii hyvin vanhemmillekin luettavaksi.


Tarinoiden joukosta löytyy muun muassa poliitikko, aktivisti, toimittaja ja urheilija. Ammatteja on laidasta laitaan ja niin on tarinoitakin. Tarinoissa kuvataan unelmia, haasteita ja nykyhetken todellisuutta. Kertomukset ovat lyhyitä; jokaisen suomalaisen tarina on noin 1-2 sivua pitkä ja helppolukuinen.“`Mikä minusta tulee isona?` Nämä 20 tarinaa osoittavat, että tärkeämpi

kysymys on usein: `Mitä minä tykkään tehdä?”Suuria unelmia on hieno teos, jossa on vaivatonta representaatiota. Jokaisen tarinan yhteydessä on kuva tarinan ihmisestä, ja kuvista näemme, että lähes koko kirja koostuu mustista ja ruskeista suomalaisista. Meidän mielestämme on hienoa, että mustille ja ruskeille lukijoille on luotu näin hyvää representaatiota. Kirjassa voi nähdä itsensä kaltaisia ammattilaisia todella erilaisissa rooleissa osana suomalaista yhteiskuntaa muuttamassa maailmaa omilla tavoillaan.


Kirja onkin tehty ajatellen etenkin nuorempaa sukupolvea. Teoksen toimittajat kertovat toivovansa, että teosta luettaisiin esimerkiksi kouluissa, jotta nuoret voivat nähdä erilaisia urapolkuja ja kokea ne sitä kautta myös itselleen mahdollisiksi.“Tarinat osoittavat, miten tärkeää erilaisten ihmisten näkyminen yhteiskunnan kaikilla alueilla on. Siitä syntyy tunne: `Tuo on minullekin mahdollista.`”Vaikka kirja tuntuu ensinäkemältä lyhyeltä, on tarinoissa paljon pureskeltavaa ja jonkin verran samankaltaisuuksia. Me ei jaksettukaan lukea kaikkia tarinoita putkeen ensi-istumalta vaan lueskeltiin teosta hitaasti pari kertomusta kerrallaan, mikä tuntuikin sopivan paremmin tarinoiden sisäistämiseen.


Suuria unelmia -teoksen pohjalta on koottu myös valokuvanäyttely, joka on tällä hetkellä nähtävissä Malmitalossa. Sen jälkeen näyttely siirtyy Stoaan, Oodin ja muuallekin. Kurkkaa tästä kiertävän näyttelyn aikataulu.“Yksi asia kaikkia tarinoita yhdistää: ne kertovat ihmisistä, jotka muuttivat maailmaa.” 

Suuria unelmia: Tarinoita suomalaisista, jotka muuttavat maailmaa,

Salaado Qasim, Faisa Qasim, Roosa Oksanen, 2022, BoD

Valokuvaus Areta Santos

Kuvitus: Noora KerolainenOpmerkingen


bottom of page