top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa & Téri Zambrano

Nic Blake ja ihmeelliset: Ilmentäjien ennustus, Angie Thomas 8+
Luimme muutama vuosi sitten Angie Thomasilta Betoniruusu nuortenromaanin, josta tykkäsimme molemmat todella paljon. Ennen vuodenvaihdetta huomasimme, että samalta kirjailijalta on tulossa suomennettu fantasiateos lapsille, Nic Blake ja ihmeelliset - Ilmentäjien ennustus, ja se päätyi heti meidän molempien lukulistalle. Ala-astelaisille olemme löytäneet huolestuttavan vähän meidän kohdekirjallisuutta etenkin suomeksi, joten tästäkin syystä olimme iloisia uudesta trilogian ensimmäisestä osasta.“Muista, mitä minä aina sanon: mikään mustiin liittyvä ei alkanut orjuudesta.

Meille ihmeellisille Lahja annettiin alun perin Afrikassa, esivanhemmille wallinzeille.”Nic Blake on 12-vuotias ilmentäjä, joka asuu kahdestaan isänsä kanssa ei-ihmeellisten maailmassa Missisipissä. Ilmentäjillä on yliluonnollisia voimia eli Lahja, joka juontaa juurensa Afrikkaan. Maailmassa asuu ilmentäjien lisäksi muitakin ihmeellisiä, joilla on vaihtelevia voimia, mutta ilmentäjät ovat yksi voimakkaimmista ryhmistä ihmeellisten maailmassa. Nic ei kuitenkaan ole koskaan elänyt muiden ihmeellisten keskuudessa ja heidän maailmansa on Nicille lähes tuntematon.


Nic haluaisi oppia käyttämään Lahjaa isänsä opetuksella, mutta isä keksii jatkuvasti verukkeita olla opettamatta sitä hänelle. Nicin isä opettaa kotikoulussa lähinnä ilmentäjien ja ihmeellisten historiaa voimien käytön sijaan.“En ole vauvaiän jälkeen käynyt yhdessäkään ihmeellisten kaupungissa.

Isä ja minä ollaan pakolaisia, toisin sanoen ihmeellisiä,

jotka eivät asu ihmeellisten kaupungeissa.”Nicin paras ystävä, JP, on ei-ihmeellinen uskonnollisen perheen lapsi, joka ei tiedä mitään ihmeellisten maailmasta. Kaverukset kuitenkin jakavat innostuksen Stevie-fantasiakirjoihin. Stevie-kirjasarjan kirjailija on tulossa heidän kaupunkiinsa kirjakauppaan vierailulle ja ystävykset menevät paikan päälle nimmarien toivossa. Pian alkaa kuitenkin tapahtua ja Stevie-kirjoista, niiden kirjailijasta, Nicin isästä sekä ihmeellisten maailmasta alkaa paljastua uusia ulottuvuuksia.“Vaihdan pyjamaan, laitan päähän satiinisen yömyssyn ja kömmin vuoteeseen koirani viereen. Olen kotiarestissa, mutta minusta tuntuu, että kannatti karata.”Tarina koukutti meidät jo ensimmäisillä sivuilla ja alkuasetelma oli lupaava. Uutta infoa tuli heti paljon ja lukijalle esitelty maailma mullistettiin ja käännettiin samantien päälaelleen. Hahmot vaikuttivat myös hauskoilta, lempeiltä ja älykkäiltä. 


Alkupuoliskon jälkeen tarina ei kuitenkaan ihan yltänyt alun lupaamalle tasolle. Etenkin jos on lukenut fantasiaa enemmän, tarina ei välttämättä tunnu kovinkaan erilaiselta verrattuna muihin lapsille ja nuorille suunnattuihin seikkailukirjoihin. Jännittävää seikkailua ja hauskoja hetkiä tarinasta kuitenkin löytyy ja Nic, päähenkilö, on loppuun asti rohkea ja määrätietoinen.


Teoksessa fantasiamaailma ja -elementit on sidottu yhdysvaltojen mustien historiaan ja kansantarinoihin. Tarinassa on paljon historiallisia faktoja ja oikeita ihmisiä on tuotu osaksi ihmeellisten historiaa. Historiallinen aspekti oli meidän mielestämme kiinnostava ja etenkin Yhdysvaltojen ulkopuolella kirja voi olla hyvä tapa lapsille oppia yhdysvaltalaisten mustien historiasta.“Tavikset eivät tiedä, että 85 prosenttia kotitalouksien ongelmista johtuu kummituksista, demoneista, ghouleista ja muista ihmeellisistä olennoista. Kaksitoista prosenttia ongelmista, jotka eivät ole niiden aiheuttamia, on helppo korjata Lahjalla. Loput kolme prosenttia edellyttävät ruuvimeisseliä ja rukoilua.”Romaani on kirjoitettu erikoisesti puhekielen ja kirjakielen sekoituksella. Aracelista tämä häiritsi lukiessa, Tériä ei. Olisi kiinnostava kuulla, miksi teoksen kohdalla on päädytty tällaiseen ratkaisuun.“Baaritiskin ääressä istuu pari ilmentäjää. Heille tarjoilee parhaillaan pieni violettina hohtava, ruskeaihoinen aziza, jolla on kimaltelevat siivet ja suipot korvat.

Hän on nimeltään Ms. Sadie. Häntä ei kannata sanoa keijuksi, sillä muuten hän huomauttaa, että keijut ovat lähtöisin Euroopasta, azizat taas ovat kotoisin

Afrikasta ja ovat keijuja vahvempia.”Jotkin teoksen loppuratkaisut tuntuivat meidän mielestämme yksinkertaistetuilta ja olisimme kaivanneet etenkin hahmojen välisten konfliktien syvempää läpikäyntiä. Muutenkin joissakin taustatapahtumissa vedettiin mutkia vähän turhan suoriksi tarinan kulkiessa eteenpäin.


Nic Blake ja ihmeelliset: ilmentäjien ennustus aloittaa kuitenkin kiinnostavan lasten fantasiatrilogian ja tulee päätökseen ennen lopullisia vastauksia Nicin elämästä. Etenkin Téri jää mielenkiinnolla odottelemaan teokseen jatkoa ja ihanan hahmon takia myös Aracelis tarttuu varmasti seuraavaan osaan, kunhan se julkaistaan. 

Nic Blake ja ihmeelliset: Ilmentäjien ennustus, Otava, 2024

Suomentanut Ilkka Rekiaro

Englanninkielinen alkuteos: Nic Blake and the Remarkables: The Manifestor Prophecy, 2023Commenti


bottom of page