top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Téri Zambrano

Poika ja hame, Jani Toivola 6+

Updated: Sep 9, 2023Poika ja hame on Jani Toivolan ensimmäinen lastenkirja, johon hän on tuonut mukaan omia lapsuuden kokemuksiaan. Kirja on kokonaisuudessaan ihana, niin sanomaltaan kuin kuvitukseltaankin.


Poika ja hame kertoo ala-asteikäisestä Roni nimisestä pojasta, joka on paljon enemmän kuin vain ahtaat sukupuolikäsitykset. Hän haluaisi pukea ylleen mekon, tuntea itsensä vapaaksi ja kulkea se päällä kaikkialla. Äiti kuitenkin epäröi ja kieltää sen yleisten normien vuoksi.


Kirjassa käsitellään paljon suuriakin kysymyksiä; itsensä löytämistä ja miten uskaltaa tuoda itsensä aidoimmin esiin maailmalle. Toivola käsittelee teoksessa hienosti pelkoa ja jännitystä, joka vallitsee kun näyttää itsensä juuri sellaisena kuin on ja sen jälkeisestä onnea, kun uskaltautuu lopulta olla täysin oma itsensä. Vanhemmilla on opitut normit ja pelot, jotka kumpuaa ympäröivästä yhteiskunnasta, mutta mekin vasta opitaan ja voidaan onneksi muokata ajattelutapaamme!“Mummo sanoo, että elämässä ei pitäisi niin paljon pelätä, mitä muut ajattelevat. Jokaisen pitää saada olla juuri sellainen kuin on ja PISTE.”Vaikka kirja on suunnattu lapsille, on se aikuisillekin apuväline oman kasvatuksensa ja ideologian ymmärtämiseen sekä avarakatseisuuden löytämiseen. Se auttaa ymmärtämään omaa lasta tai muita laspia ja aikuisia ympärillä ja kyseenalaistamaan omia ennakkoluuloja. Oli kyse sitten pojasta punaisessa hameessa tai tytöstä Hämähäkkimies asussa.“Taas Ronin sydän alkaa hakata tavallista kovempaa PAM-PAM-PAM ja käsissä kihelmöi. Hame on vielä hienompi kuin Roni muisti.”Oma lapsenikin nautti kirjasta paljon vaikka alkuun hänkin totesi, ettei pojat voi käyttää hameita! Keskusteltiin aiheesta ja todettiin, että tietenkin, kaikkien pitää voida pukeutua juuri niin kuin itse haluaa! Kirjan avulla pääsee keskustelemaan kiinnostavista ja tärkeistä teemoista lapsen kanssa ja rikkomaan niitä normeja, joita helposti pienelle jo päiväkotimaailmassakin syntyy.


Saara Obelen kuvitus on myös aivan ihana ja Ronin kasvojen ilmeet sekä Toivolan teksti sai itsenikin vähän nielemään kyyneliä loppua kohden. Kirja löytyy myös äänikirjana kirjailijan itsensä lukemana ja sopii hyvin kuunneltavaksi vaikka iltasatuna koko perheelle!


 

Poika ja hame, Jani Toivola, Otava, 2020

Kuvittanut: Saara Obele

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page