top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa & Téri Zambrano

Jos vain kruunun saisin, Leah Johnson 12+

Updated: Sep 9, 2023
Jos vain kruunun saisin on vauhdikas lukiolaisdraama yhdysvaltalaiselta Leah Johnsonilta. Teos kertoo Liz-nimisestä Campbellissa asuvasta tytöstä, jolla on suuret haaveet tulevaisuuden varalle.


Liz on tehnyt paljon töitä koulussa arvosanojensa eteen ja soittanut orkesterissa stipendin toivossa. Romaanin alussa kuitenkin selviää, että yliopisto, jonne Liz on havitellut ei myönnäkään hänelle odotettua stipendiä ja Lizin pitää miettiä suunnitelmansa uudelleen tulevia lukukausimaksuja ajatellen."Muissa lukioissa on valtavat määrärahat urheilulle tai taideaineille, mutta Cambpellin piirikunnan lukiossa on määrärahat päättäjäistanssiaisille."Cambpellissa koulun päättäjäistanssien kuninkaan ja kuningattaren valinta on perinteitä kunnioittava, tärkeä ja pitkä prosessi, jonka voittajalle maksetaan sievoinen summa rahaa. Yleensä voittajiksi selviää vain koulun suosituimmat, rikkaat, oppilaat mutta Liz lähtee ystäviensä tuella tavoittelemaan tanssiaiskuningattaren titteliä, yliopistomaksut mielessään.


Tarinassa on paljon tunteita. Siinä puidaan perhe- ja ystävyyssuhteita sekä ihastutaan palavasti. Positiivinen ja tervetullut queer-representaatio on myös isossa osassa tarinaa. Campbell ei ole suvaitsevaisimpia kaupunkeja, mutta nuoret rikkovat hienosti vanhoja perinteitä.“Ja sitten me suutelemme. Ja se tuntuu paremmalta kuin muistinkaan. Kun on ensin uskonut menettäneensä jotakin lopullisesti ja saakin sen takaisin, se tuntuu aina sata kertaa paremmalta kuin muistikaan.”Jos vain kruunun saisin on monella tapaa freesi teos. Teoksessa käsitellään rasismia, koska sitä on tarinan kaupungissa, mutta sillä ei mässäilty, eikä se vienyt liikaa huomiota. Me kummatkin innostuimme, kun Liz käytti täysin samoja hiustuotteita kuin mekin. Tällaista meille ei ollut ennen tullut vastaan kirjallisuudessa.


Tämä on ihana nuorille aikuisille suunnattu teos, joka julkaistiin syksyllä 2021 suomeksi. Ihanaa, että tällaisia kirjoja aletaan kääntää lisää, niin pääsemme nauttimaan suomeksikin paremmasta representaatiosta!


 

Jos vain kruunun saisin, Leah Johnson, Karisto 2021

Suomentanut Leena Ojalatva

Englanninkielinen alkuteos: You should see me in a crown, 2020


Comments


bottom of page