top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa

Hölmö rakkaus, Akwaeke EmeziAkwaeke Emezin esikoisromaani Makeaa vettä nousi meillä molemmilla yhdeksi meidän lempikirjoistamme, kun se julkaistiin suomeksi vuonna 2021. Hölmö rakkaus on Akwaeke Emezin seitsemäs kirja ja esikoisromaaniin verrattuna aivan erilainen teos. Silti taitava kirjailija onnistui taas ja Hölmö rakkaus nousi myös yhdeksi lempikirjakseni.


Hölmö rakkaus on ihana ihana ihana rakkausromaani, joka leikittelee perinteisen rakkausromaanin kaavalla. Se ei täysin riko sitä, mutta muovaa ja venyttää. Tämä on jotain, mitä minä olen kovasti kaivannut, koska se vähentää ennalta-arvattavuutta ja mielestäni teki tarinasta myös realistisemman.


Teos on suunnattu aikuisille lukijoille ja sen huomaa heti kirjan ensimmäisestä kappaleesta, jossa kuvataan Feyin ensimmäistä seksikertaa pitkään aikaan tuntemattoman miehen kanssa, baarin vessassa. Alun kohtaaminen ei jää kirjan ainoaksi kuumaksi hetkeksi, mutta niiden lisäksi tarinasta löytyy muutakin.“Milan oli ensimmäinen jota Feyi pani onnettomuuden jälkeen. He naivat vessassa kaatuneiden muistopäivän juhlissa Bushwickissa, ja Feyin muovinen prosecco-lasi kumoutui lavuaariin, kun Milan liu’utti isot kätensä hänen reisiensä taa ja nosti hänet allastasolle.”Feyi on 29-vuotias nainen, joka kokee vihdoin olevansa valmis aloittamaan deittailun uudelleen – ainakin jollain tasolla. On kulunut viisi vuotta siitä, kun hänen aviomiehensä menehtyi auto-onnettomuudessa ja siitä asti suru on kulkenut naisen rinnalla. Jonah, kuollut aviomies, oli Feyin elämän rakkaus, ja menetyksestä toipuminen on vienyt aikaa. Surun läpi Feyiä on kantanut muun muassa taide sekä läheinen ystävyyssuhde Joyn kanssa.


Joy on tarinassa isossa roolissa ja heidän kahden ystävyyttä oli kitkerän suloista seurata. Sellaisesta ystävyydestä voi moni vain haaveilla ja sitä oli ihana päästä hetkeksi elämään Feyin kautta. Joyn lisäksi roolia Feyin elämässä alkavat pikkuhiljaa saada miehet, jotka hiljalleen herättelevät Feyin kiinnostusta. Voisiko hän olla valmis rakastumaan uudelleen?“Puutarha tuli vastaan niin kuin viimeksikin, kuin hämmästynyt henkäys. Se tulvi kuunvaloa, sillä yläpuolella ei ollut lehvistöä, vain syvänmusta taivas tähtiä täynnä.”Feyi tapaa miehen, joka lennättää hänet kauniille saarelle hulppeisiin maisemiin. Mutta he ovat miehen kanssa vain ystäviä. Vai ovatko? Talossa asuu myös toinen mies, joka saa perhoset lepattamaan Feyin rinnassa.


Feyi tapailee uusia ihmisiä, tekee taidetta, soittaa videopuheluita parhaalle ystävälleen ja tutkii uudelleen seksuaalisuuttaan. Samaan aikaan suru on mukana, painavana, kipeänä ja kauniina. Feyi on epätäydellinen päähenkilö, joka tekee myös kyseenalaisia päätöksiä, ja niiden seurauksia odotin lukiessa jännittyneenä.“Hän vaelsi talossa päämäärättömästi, kolusi käytäviä ja katseli taideteoksia. Hän osui kirjastoon, tutki hyllyjä ja työnsi kainaloonsa pari Helen Oyeyemin kirjaa. Ovi liukui äänetömästi kiinni hänen perässään, ja hän jatkoi harhailuaan. Vähän ajan kuluttua hän törmäsi portaikkoon, jota ei ollut ennen nähnyt. Ylhäältä norui vaimeaa musiikkia, ja Feyi epäröi ja lähti sitten seuraamaan lyömäsoittimien ja pianon hiljaista soittoa.”Hölmö rakkaus on juuri sellainen teos, mitä olen kovasti kaivannut. Olen etsinyt rakkausromaaneja, jotka eivät olisi turhan ennalta-arvattavia ja jotka herättäisivät oikeasti kaikenlaisia tunteita. Tämä kyllä herätti! Kirja on täynnä ihan tajuttoman seksikkäitä kohtauksia, suussa melkein maistuvia ruokakuvailuja, upeita maisemia, rikkaiden ihmisten hulppeita taloja, osuvia kielikuvia ja kaipausta. Ja kaikki kirjan hahmot on mustia! Tarina on super koukuttava. Vaikka siinä on 304 sivua, luin sen ihan hetkessä, koska en malttanut laskea sitä käsistäni.


Mikään kirja ei tietenkään ole aivan täydellinen, ja tässäkin tarinassa loppuvaiheilla minua alkoi ärsyttää trauman ja surun jatkuva läsnäolo, kun olisin halunnut keskittyä elävien ihmisten yhteyteen. Toisaalta surua ja menetystä kuljetettiin myös hienosti elämän ja uusien ihmissuhteiden rinnalla.“Feyi oli päättänyt, kuka halusi olla tänä iltana, ja niinpä hän vastasi katseeseen kainostelematta, imi silmillään Milanin terrakotanväristä ihoa ja tumman kuparinväristä partaa.”Englanninkielisen alkuteoksen nimi on You Made a Fool of Death with Your Beauty ja suomenkielinen käännös Hölmö rakkaus ei tunnu tekevän upealle nimelle ollenkaan oikeutta. Nimen ohi kannattaa kuitenkin katsoa kirjan upeaa kantta ja tietysti valloittavaa tekstiä kansien välissä.


 

Hölmö rakkaus, Akwaeke Emezi, Kosmos 2023

Suomentanut Kaisa Kattelus

Englanninkielinen alkuperäisteos: You Made a Fool of Death with Your Beauty, 2022

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page