top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa & Téri Zambrano

Anansi tekee revontulet, Kwame Aidoo 6+

Updated: Sep 9, 2023
Kwame Aidoon Anansi tekee revontulet kuvaa Länsiafrikkalaisten kansantarinoiden eläinhahmoja lapsille lähestyttävästi ja hauskasti.


Kirja kertoo Anansi-hämähäkistä. Anansi haluaisi olla yhtä suuri, kuin kaiken luonut Odomankoma, joka maailmankaikkeuden alussa sytytti valon pimeään maailmaan. Jos Anansi vain saisi selville valon alkulähteen, hän voisi olla yhtä mahtava kuin Odomankoma.“Odomankoman mahtia ei kyseenalaistanut kukaan.

Tiedettiin varsin hyvin, että juuri hän oli luonut maan ja taivaan

ja synnyttänyt kaiken elämän.”Anansi saa kaverikseen alligaattori-Mampamin, joka on myös tyytymätön Odomankoman hoviin. Yhdessä kaverukset matkaavat kohti valon alkulähdettä. Etsinnän aikana Anansi ja Mampam kohtaavat monta eläinhahmoa, jotka auttavat heitä matkan aikana. Samalla Anansi ja Mampam pääsevät myös todistamaan luonnon ja eläinten kauneutta.


Teos kuvailee sadun keinoin kateutta ja ahneutta, sekä sitä, mitä näistä tuntemuksista voi pahimmillaan seurata. Kwame Aidoo kuvaa hyvin myös ystävyyttä, sekä sen arvostamista ja vaalimista.


Tarina on pitkä, mutta mielenkiintoinen ja pitää hyvin mielenkiinnon yllä uusien hahmojen kautta. Kieli on kuvailevaa ja tekstissä on paljon kielikuvia ja sanoilla leikittelyä. Myös kuvitus on onnistunutta ja antaa mukavan lisän kerronnalle. Kirja sopii hyvin jo vähän vanhemmille päiväkotilaisille tai ala-asteen ensimmäisille luokille. Aikuisenakin oli kiinnostava päästä lukemaan kansantarinoista pelkistetyssä muodossa.“Kuiskaus veden kohdussa

ilmaa kevyemmin

tulta purevammin

maahan kätketty

meren huuhtoma

vapautuu” 

Anansi tekee revontulet, Kwame Aidoo, Enostone Kustannus, 2021

Suomentanut AP Kivinen

Kuvittanut Pete Revonkorpi

Englanninkielinen käsikirjoitus: Ananse makes aurora, 2016Comentários


bottom of page