top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa

Rakkauden askelkuviot, Nicola Yoon 12+

Updated: Sep 9, 2023Nicola Yoonin vasta suomennettu Rakkauden askelkuviot on ihana nuorille aikuisille suunnattu rakkausromaani, joka lähtee kunnolla käyntiin vähän köykäisen alun jälkeen.


Evie on 17-vuotias tyttö, joka on ennen rakastanut kaikenlaista romanttista kirjallisuutta. Kirjan alussa hän kuskaa kuitenkin kasoittain rakkausromaaneja kierrätykseen, sillä hänen vanhempiensa ero on pilannut romantiikan häneltä. Eviestä on tullut kyyninen, eikä hän enää usko ikuisesti kestävään rakkauteen. Hänen entinen romanttisia kirjoja rakastanut puolensa kuitenkin jatkuvasti vertaa hänen omaa elämäänsä rakkausromaanien tavallisimpiin juonikuvioihin ja kommentoi tapahtumia niiden kautta."Niinpä, rakkaus vaatii uskoa ja on hyppy tuntemattomaan. Mutta ihmiset hyppäävät vain siksi, etteivät tiedä, miltä maa näyttää. He uskovat putoavan pehmeästi. He uskovat, että maa on pehmustettu höyhenillä, untuvatyynyillä, pörröisillä vauvanpeitoilla, upottavilla karvalankamatoilla. Mutta olen nähnyt maan. Se on täynnä tappavia piikkejä, jotka on sorvattu muiden hyppääjien luista."Kirjojen kierrättämiseen tarkoitetulla paikalla Evie tapaa kummallisen vanhuksen, joka lahjoittaa hänelle tanssikirjan. Samoihin aikoihin Evie huomaa itsellään uuden kyvyn. Yhtäkkiä hän kykenee näkemään suutelevien parien yhteisen elämänkaaren: kuinka he tutustuivat, miten suhde on siitä edennyt ja kuinka se tulee päättymään. Tämä uusi kyky on vain omiaan lisäämään Evien kyynisyyttä rakkaudesta. Hän huomaa nopeasti, että kaikki suhteet päättyvät ikävästi.


Mystinen kirja ja uusi voima johdattavat Evien tanssikoululle, jossa hän aloittaa uuden tanssiharrastuksen ja tapaa Xavierin, komean mustan pojan ohuilla latvoista sinisiksi värjätyillä rastoilla. Häntä kutsutaan vain kirjaimella X."Panen ensimmäiseksi merkille pojan kasvot – ruskean ihon, tummat silmät ja poskipäät. Toiseksi huomaan, että hän on hyvin pitkä. Itse asiassa järjettömän pitkä. Hän näyttää naurettavalta matalan pyöräni selässä."Kirjan alussa asiat vain tapahtuvat, eikä tapahtumia sidosteta kunnolla. Tuntuu, että tarina haluttiin viedä mahdollisimman nopeasti tiettyyn pisteeseen, ja teoksen laatu kärsii siitä. Teksti tuntuu kömpelöltä ja halusin lukijana vaatia siltä enemmän. Nautin ehdottomasti juonivetoisista teoksista, ja rakastan nuorille aikuisille suunnattuja teoksia monen muun asian lisäksi myös siitä syystä, että niissä liikutaan reipasta vauhtia eteenpäin. Juonen kiitäessä eteenpäin haluan kuitenkin kyetä uskomaan kirjan tarinaan ja hahmojen valintoihin. Haluan pystyä ymmärtämään niitä ja sitä miksi ne tapahtuvat, sen sijaan että vain seuraan vierestä ja ihmettelen, että kuinkas tässä nyt näin kävi.


Hyvin lyhyessä ajassa Evie tapaa oudon vanhuksen ja saa yliluonnollisen voiman, jota hän ei edes sen pahemmin pysähdy ihmettelemään. Ja yhtäkkiä jokin ajaa hänet aloittamaan seuratanssiharrastuksen. … Okei?"Talutan pyörän ulos ja sanon itselleni, ettei tämä ole rakkausromaani."Kuitenkin siinä vaiheessa kun Evie tapaa X:n tuntui siltä, että alku saatiin pois alta ja kirjailija pääsi vihdoin sinne, mikä häntä oikeasti kiinnosti alun alkaen. Yhtäkkiä tarina alkaa soljua kiinnostavana ja mukaansatempaavana, enkä malttanut laskea kirjaa enää käsistäni.


Uutta ihastusta oli ihana seurata, mutta kirjassa oli sen lisäksi paljon muutakin kiinnostavaa. Evien perhekuvio on sekava ja monisyinen. Hänellä on uniikit suhteet kaikkiin perheenjäseniinsä: äitiin, isään ja siskoon, ja näidenkin hahmojen taustoja selviää tarinassa kiinnostavasti. Myös Evien kaveriporukka on kivana osana tarinaa ja tanssikoulua vetävä vanha edelleen toisiinsa älyttömän rakastunut musta pariskunta on maailman suloisin yksityiskohta.“Särkyneen sydämen ongelma ei ole siinä, että se tappaa. Ongelma on, että se ei tapa.”Nauroin ja itkin tämän teoksen parissa ja se olikin kirjassa ehdottomasti parasta. Tässä romaanissa on rakkausromaanien ihanat asiat, mutta mukana on myös paljon vaikeita asioita ja tunteita. Kirjan viesti tuntuikin olevan, että vaikeat tunteet kuuluvat elämään, eikä niitä tarvitse vältellä. Oli upeaa ja todella arvokasta saada seurata Evietä käsittelemässä kaikenlaisia isojakin asioita, ja tuntui, että opin kirjan aikana yhdessä Evien kanssa jotakin arvokasta elämästä ja rakkaudesta.


 

Rakkauden askelkuviot, Nicola Yoon, Tammi 2022

Englanninkielinen alkuteos: Instructions for dancing, 2021

Suomentanut: Helene BützowComments


bottom of page