top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa & Téri Zambrano

Peto aidan takana – Aamupalaporukan tutkimukset 1, Marcus Rashford & Alex Falase-Koya 8+

Updated: Mar 12Peto aidan takana aloittaa lastenkirjasarjan Aamupalaporukan tutkimukset. Jännittävä ja vaivatonta positiivista representaatiota sisältävä kirjasarja on suunnattu 8-vuotiaille ja sitä vanhemmille lukijoille.


Peto aidan takana kertoo 12-vuotiaasta Marcuksesta, joka pelaa jalkapalloa ja käy koulua. Nyt hän on kuitenkin kadottanut pallonsa koulun alueen ulkopuolelle, mystisen aidan toiselle puolelle. Tämä on erittäin harmillista, sillä tunnetusti kaikki aidan toiselle puolelle joutunut katoaa jäljettömiin. Nyt vaikuttaa siltä, että Marcuskaan ei enää koskaan saa palloaan takaisin. Pallon katoamisen myötä Marcus tuntuu kadottaneen myös kosketuksensa palloon, eikä siksi suostu enää pelaamaan jalkapalloa kavereidensa kanssa.“Peli ei vain ollut sujunut häneltä kunnolla sen jälkeen, kun hän oli hukannut pallonsa… Hän näki tapahtumat mielessään aina, kun sulki silmänsä."Koulun aamupalalla Marcus saa lapun, jossa häntä pyydetään liittymään aamupalaetsiviin. Pienen epäröinnin jälkeen Marcus päätyy liittymään ryhmään toiveenaan löytää aidan taakse kadonnut pallo. Aamupalaetsivät Stacey, Lise, Asim ja uusin jäsen, Marcus, ryhtyvät salassa selvittämään, mikä aidan takana oikein vaanii.


Tämä teos oli positiivinen yllätys meille molemmille. Tarina on vetävä ja teos helppolukuinen. Tekstiä on sopivasti ala-asteikäiselle lukijalle ja sitä on elävöitetty hauskasti korostetuilla sanoilla ja kuvituksilla, joita löytyy lähes jokaiselta aukeamalta. Kirjaan tuntui helpolta tarttua ja siinä oli paljon samaistumispintaa erilaisille lukijoille, mikä varmasti houkuttaa pysymään tarinan mukana. Jalkapallon ja mysteerin lisäksi kirjassa kuvataan tavallisia kuvioita ystävyydestä, koulunkäynnistä ja perheestä.“Kaikki lopettivat puuhansa ja katsoivat toisiaan.

Marcus nielaisi. Mitä se tarkoitti?

Tämä mysteeri alkoi muuttua aina vain oudommaksi.”Tutkimustensa aikana aamupalaetsivät kohtaavat jännittäviäkin hetkiä. Tunnelma on toisinaan hurja, mutta sitä onneksi puretaan lempeämmilläkin tapahtumilla. Aracelista häiritsi hieman se, ettei lukiessa oikein tiennyt, onko kyse realistisesta tarinasta vai onko oletettavissa myös fantasiaelementtejä. Tériä tämä ei ollut haitannut.


Mysteeriä myös venytettiin ehkä vähän turhan pitkälle. Olisimme kaivanneet ratkaisun palasia kirjan keskivaiheille, mutta pienempiäkään tiedonjyviä ei tiputeltu ensimmäisen tutkimusretken jälkeen ennen ihan viimeistä loppuratkaisua. Tarinassa oli myös hieman toisteisuutta. Esimerkiksi Marcuksen kosketuksen katoamista käytiin moneen kertaan läpi.


Tutkimusten ohella suhteet Staceyn, Lisen, Asimin ja Marcuksen välillä myös muuttuvat ja liikkuvat, eikä draamalta vältytä. Samaan aikaan Marcuksen jalkapallosta tutut ystävät seisovat hänen rinnallaan ja ymmärtävät kivasti myös Marcuksen uusia ystävyyksiä ja kiinnostuksen kohteiden muutoksia, vaikka kaipaavatkin häntä takaisin kentälle.“Jos minä ylipäätään tiedän mitään ystävistä, niin sen, että jos olette oikeita ystäviä, silloin voitte aina korjata asiat. Sinun pitää vain tehdä se, mikä on oikein.”


Marcus on meidän mielestämme kiva päähenkilö johon samaistua. Ilmeisesti teos pohjaa jalkapallotähti Marcus Rashfordin omiin kokemuksiin ja päähenkilön voisi nimestä päätellen ajatella pohjautuvan häneen itseensä. Kertomuksessa Marcus näyttäytyy oikeudentuntoisena ja reiluna tyyppinä, joka tekee myös virheitä, mutta pyrkii huomaamaan ne ja korjaamaan toimintaansa. Hän toimii varmasti hyvänä roolimallina myös nuoremmille lukijoille. 

Peto aidan takana – Aamupalaporukan tutkimukset 1, Marcus Rashford & Alex Falase-Koya, Hertta, 2023

Englanninkielinen alkuteos: The Breakfast Club Adventures 1: The Beast Beyond the Fence, 2022

Kuvitus Marta Kissi

Comentarios


bottom of page