Mun väri, sun väri on lastenkirja, jonka avulla päiväkoti-ikäisten kanssa voi jutella rodusta ja rasismista. Näiden teemojen rinnalle on otettu tärkeänä myös oman itsetunnon kasvattaminen ja tukeminen.
Heti alkuun pohdimme vähän kirjaan valittuja termejä. Meidän mielestämme on ihan hyvä asia, että lapsille puhutaan asioista samoilla termeillä, kuin millä yleinen keskustelu myös käydään, vrt. rotu. Tosin termiä ei meidän mielestämme ihan avattu tarpeeksi ja tämä vaatiikin aikuiselta todennäköisesti lisää termin käsittelyä lapsen kanssa. Meitä jäi kuitenkin mietityttämään teoksen nimi Mun väri, sun väri. Alkuperäiskielellä teoksen nimi on My skin your skin, joka olisi meidän mielestämme toiminut hyvin myös suoraan suomennettuna: Mun iho, sun iho. Outo käännös laittaa pohtimaan, onko suomennoksen kanssa konsultoitu mustia ja ruskeita tyyppejä vai unohtuiko se kokonaan.
Kirjan sisältö on kuitenkin kehuttava. Teoksessa selitetään selkeästi ja lapsentasoisesti erilaisuutta, painotetaan erilaisuuden ihanuutta, selitetään ja tuomitaan rasismi ja jopa neuvotaan miten puuttua tai reagoida siihen. Oli myös ihana nähdä, miten lapsen itsetunnon kasvattaminen oli tuotu isoksi osaksi sisältöä. Lasta kannustetaan ylpeyteen omasta kulttuuristaan, taustastaan, ulkonäöstään ja erilaisuudestaan ja me uskomme, että se on erittäin tärkeä osa rasismi- ja antirasismi kasvatusta etenkin mustille ja ruskeille lapsille. Teoksen lopusta löytyy myös lyhyt sanasto.
“Mutta jos opit tunnistamaan rasismia etkä ummista silmiäsi,
autat jo sen pysäyttämisessä.
Sitä sanotaan rasisminvastaisuudeksi eli antirasismiksi.”
Kirjassa on paljon kuvia, värikkäitä sivuja ja isolla överisti kirjoitettuja “rasismi on väärin”-kylttejä, jotka meitä aluksi huvittivat, vaikka ovatkin varmasti toimivia. Teoksessa tuodaan myös esille se, että mustat ja ruskeat lapset voivat olla ihan mitä tahansa ja aikuisina tehdä mitä tahansa, mikä etenkin pienille mustille ja ruskeille lapsille on tärkeää representaatiota.
Téri luki kirjaa 6-vuotiaan lapsensa kanssa ja he saivat pitkän keskustelun jo vain kirjan kantta katsellessa. Kirjaa he lukivat hiljalleen eteenpäin, koska joka sivulta syntyi paljon keskustelua. Oli ihana huomata kuinka lapsi innostui keskustelemaan kirjan teemoista ja pohti pitkään kirjan kysymyksiä.
“Emmekö olekin onnekkaita,
kun tunnemme niin monia ihmisiä,
jotka ovat erilaisia kuin me itse?”
Kirja on suunnattu päiväkoti-ikäisille, mutta aukeaa varmasti paremmin tai ainakin keskustelua syntyy luultavasti enemmän vähän vanhempien päiväkotilaisten kanssa. Kirja on kuitenkin hyvä työkalu jo nuoremmillekin ja näistä teemoista on tärkeä alkaa puhua jo pienempienkin lasten kanssa. Niin oppiminen vanhemmallakin iällä tulee luontevammin.
Tämä kirja ei ole täydellinen, mutta se on hyvä pohja keskustelulle lapsen kanssa. Lukiessa mekin vain mietimme, että olisipa meillä ollut tällainen kirja lapsina!
Muistutus: Vaikka tämä on hyvä kirja löytyä vaikka omasta kirjahyllystä, on tärkeää, ettei tämä ole hyllyn ainoa teos, jossa näkyy mustia ja ruskeita hahmoja. Mustia ja ruskeita hahmoja tulee löytyä kaikenlaisista tarinoista, eikä vain rasismi-teeman alta.
Mun väri, sun väri; rodusta, antirasismista ja itsetunnosta, Laura Henry-Allain MBE, Otava, 2023
Suomentanut Tarja Kontro
Englanninkielinen alkuteos: My skin Your skin, 2021
Commenti