top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa & Téri Zambrano

Vuoden 2023 parhaat kirjat POC-kirjailijoilta
Vuonna 2023 suomeksi julkaistiin jonkin verran kirjallisuutta POC-kirjailijoilta. Me tutustuimme kaikkiin kyseisiin teoksiin vähintään lyhyesti ja luimme niistä suurimman osan. 


Etenkin lapsille oli tarjolla kerrankin paljon ihanaa representaatiota ja luimme sekä arvostelimme vuoden aikana yhteensä yhdeksän lastenkirjaa. Tähän julkaisuun olemme valinneet niistä kolme meidän suosikkiamme, mutta kaikkiin lukemiimme lastenkirjoihin voit tutustua tarkemmin täällä


Myös aikuisten kirjallisuutta oli tarjolla. Luimme ja arvostelimme 14 aikuisille suunnattua teosta, joihin kaikkiin pääset tutustumaan täällä. Sen sijaan nuortenkirjallisuudelle vuosi oli heikko. Löysimme luettavaksi vain neljä teosta ja niistä olemme valinneet tähän julkaisuun kaksi.


Tässä kuitenkin vuoden 2023 julkaistuista kirjoista koottu must read lista: POC-kirjailijoiden parhaat teokset aikuisille, nuorille ja lapsille.AikuisilleHölmö rakkaus on yhden suosikkikirjailijamme Akwaeke Emezin aikuisille suunnattu rakkausromaani, joka hieman rikkoo perinteisen rakkausromaanin kaavaa. Teos alkaa kuumalla seksikohtauksella ja tarinan aikana pääsee kuolaamaan myös upeille maisemille ja maukkaille ruokakuvauksille. Suru seuraa rakkauden ja onnellisuuden rinnalla, niin kuin monesti oikeassakin elämässä.


Lucy kertoo 19-vuotiaasta antigualaisesta tytöstä, joka on lähtenyt au pairiksi Yhdysvaltoihin vieraaseen perheeseen kauas kodistaan ja omasta perheestään. Teos on rehellinen, tarkkanäköinen ja käsinkosketeltavan tuntuva kokemus teini-ikään kuuluvista asioista ja ajatuksista. Sen parasta antia on viehättävän suorapuheinen ja älykäs päähenkilö.N. K. Jemisin on myös yksi meidän luottokirjailijoistamme, etenkin mitä tulee fantasiaan. Kaupunki joksi tulimme sijoittuu New Yorkiin ja kertoo kaupungin syntymästä. Teoksessa on ihanan monipuolinen kattaus päähenkilöitä ja hienoa meidän maailmamme kommentointia fantasian keinoin. Kaupunki joksi tulimme aloittaa Suuret kaupungit -trilogian.
NuorilleAikaisemmin novellikokoelma Blackoutin kirjoittaneet mustat yhdysvaltalaiset kirjailijat lyöttäytyivät taas yhteen ja kirjoittivat novellikokoelmamaisen rakkausromaanin. Tällä kertaa tapahtumat sijoittuvat Atlantaan ja ovat monin tavoin yhtä suloisia kuin edellisessäkin kirjassa. Tämä teos on itsenäinen kokonaisuus, joten voit aloittaa lukemisen siitä, vaikka et olisi vielä lukenut Blackoutia.


Amari ja taikureiden peli jatkaa ihanan 13-vuotiaan Amarin tarinaa. Tämä fantasiatrilogian toinen osa sisältää taas toimintaa, ystävyyttä ja samaistuttavan päähenkilön. Tarina vetäisi meidät mukaan jo ensimmäisestä osasta lähtien. Jos et ole vielä lukenut trilogian aloitusosaa Amari ja yön veljet, aloita lukeminen siitä!


LapsilleOpejahti aloittaa valloittavan kirjasarjan, jossa seikkailee höpersankareita erikoisten höpervoimien kanssa. Taavi muuttaa tunnetun höpersankari-isänsä kanssa Höpsövaaran kaupunkiin ja ajautuu pian selvittämään uuden koulun salaisuuksia uusien ystäviensä kanssa. Teoksen sarjakuvamainen kuvitus täydentää tarinaa mainiosti. Toukokuussa 2024 kirjasarja saa jatkoa teoksella Höpersankarit 2: Höperit vastaan Superit.

Sarah on 10-vuotias lapsi, joka haaveilee laulamisesta suurelle yleisölle niin kuin hänen isänsäkin tekee työkseen. Teoksessa Sarah esittelee lukijalle perheensä ja kotikylänsä, ja kuvaa sitten elämäänsä, johon kuuluu isosti musiikin lisäksi unelmointi. Tarinassa tulee ihanasti ilmi Sarah'n ja hänen isänsä lämmin suhde.Mun väri, sun väri on lastenkirja, jonka avulla päiväkoti-ikäisten kanssa voi jutella rodusta ja rasismista. Näiden teemojen rinnalle on otettu tärkeänä myös oman itsetunnon kasvattaminen ja tukeminen. Värikäs ja selkeä kuvitus pitää mielenkiintoa yllä ja teoksen loppuun on koottu apuvälineitä aikuisille teemojen käsittelyyn.
Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page