top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Téri Zambrano

Pet, Akwaeke Emezi 12+

Updated: Sep 9, 2023
Tartuin tähän teokseen, koska Akwaeke Emezin Makeaa vettä oli yksi upeimmista ja omanlaantuisimmista lukukokemuksista, ja halusin päästä tutustumaan enempi hänen tuotantoonsa.


Pet on Akwaeke Emezin ensimmäinen nuorille suunnattu teos ja vaikuttava omalla tavallaan, vaikkei se yltänyt ihan samoille asteikoille kuin Makeaa vettä. Kokonaisuudessaan kirja tuntui kuitenkin liian lyhyeltä uuden maailman esittelyyn ja jäikin tästä syystä pintapuoliseksi. Luin Pet -teoksen englanniksi, koska sitä ei ainakaan vielä ole käännetty suomeksi.


Kirja sijoittuu kuvitteelliseen Lucille nimiseen kaupunkiin, jossa on vuosikymmeniä sitten ollut vallankumous. Vallankumouksen aikaan pahuus kitkettiin Lucillesta ja hyvä voitti. Enkelit vapauttivat kaupungin hirviöistä, joista ei enää haluta kertoa lapsille. Hirviöiden ja enkelien historia on lähes tulkoon pyyhitty pois uuden sukupolven näkyvistä.


Jam on 16-vuotias transsukupuolinen nuori, joka haluaisi ymmärtää enemmän vanhasta maailmasta ja enkeleistä. Jam viettää paljon aikaa kirjastossa tutustuen vanhoihin kirjoihin hirviöistä ja enkeleistä. Hänen paras ystävänsä Redemption lukee myös kirjoja yhdessä hänen kanssaan ja puhuu mielellään menneestä, vaikkei tähän kannusteta koulussa.“She loved being in the library, the almost sacred silence you could find there,

the way it felt like another home.”Yhtenä päivänä Jam yllättäen herättää henkiin hahmon, joka kertoo nimeksen Pet. Pet kertoo, että hänet on kutsuttu Jamin maailmaan metsästämään hirviötä tuhotakseen sen. Jam yllättyy, koska hirviöiden pitäisi olla kadonnut Lucillesta kokonaan vallankumouksen aikana. Jam auttaa kuitenkin yhdessä ystävänsä Redemptionin kanssa Petiä hirviön metsästyksessä.


Hirviö onkin lopulta lähempänä ystävysten elämää, kuin he olisivat osanneet kuvitella. Jam ja Redeption tajuavat, että heidän perheensä onkin vaarassa ja kukaan aikuisista ei tunnu uskovan teinien huolta ollenkaan.“Even her parents hadn`t believed that, and they knew about monsters,

they had grown up with monsters.”Kirjassa on paljon vertailua nykymaailman kanssa, kirjan hirviöt toimivat vertauskuvana maailman kauheuksille. “Hirviöitä” asuu jokaisessa kaupungissa ja he ovat valmiita tekemään lähes mitä tahansa peittääkseen jälkensä. Hankalistakin aiheista on tärkeä puhua ääneen, se voi helpottaa pahan näkemistä.“If you do not know there are things you do not see, it said, then you will not

see them because you do not expect them to be there.”Kirja on selkeästi kirjoitettu opetusmielessä selkeällä päämäärällä, joten ainakin itselleni lukukokemus jäi vähän turhan selitteleväksi ja hidastempoiseksi. Olisin kaivannut enemmän tarinan maailman avaamista ja moniulotteisempaa kerrontaa. Kirja on mielestäni selkeästi kirjoitettu lapsille, mutta tarina on silti mielenkiintoinen ja etenkin vertauskuvat olivat hienoja.


Samaan kirjasarjaan itsenäisenä esiosana kuuluu myöhemmin vuonna 2022 julkaistu Bitter.


 

Pet, Akwaeke Emezi, 2019Comments


bottom of page