top of page
Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa & Téri Zambrano

Lue minut oikein, Jasmine Guillory



Halusimme marraskuussa tarttua johonkin uutuuskirjaan meidän suljetun lukupiirimme kanssa ja lukuun valikoitui romanttinen kustannusmaailmaan sijoittuva Jasmine Guilloryn teos Lue minut oikein. Jotta pystyimme lukea uutuuden suljetun lukupiirimme kanssa, pyysimme Tammelta kirjat lukuun koko lukupiirille.


Lue minut oikein on nykyaikaan sijoittuva uudelleenkerronta Kaunotar ja hirviö tarinasta.


Isabella eli Izzy on 25-vuotias musta nainen, joka haaveilee urasta kustannustoimittajana, mutta on jumittunut kustantamoon assistentin pestiin. Ylennystä ei ole näköpiirissä, palkka on pieni ja työpaikan huono ilmapiiri vie Izzyltä voimia. Lisäksi Izzy asuu edelleen vanhempiensa nurkissa, vaikka vannoi jo muutama vuosi sitten muuttavansa omilleen.



“Aamulla Izzy heräsi tokkuraisena ja sipsinmurujen peitossa. Hän kääntyi hätkähtäen ja tarttui puhelimeen. Työsähköposteja alkoi yleensä tulla jo aamuviiden maissa Kalifornian aikaa – miten kukaan pystyi elämään näin päivästä toiseen?”



Yrittäessään olla töissä oma-aloitteisempi Izzy nappaa tehtäväkseen houkutella tunnetulta Beau Towersilta käsikirjoitusta muistelmateoksesta, jonka Beau on jo aikoja sitten luvannut kirjoittaa. Miehestä ei ole kuulunut pitkään aikaan yhtikäs mitään, vaikka Izzy lähetteleekin hänelle aktiivisesti sähköposteja asiasta.


Niinpä Kaliforniassa vietetyn työmatkan lopuksi Izzy suuntaa Beaun kotiin kysymään kasvotusten, miten muistelmateos edistyy vai edistyykö lainkaan. Vaikka Beau ei ole tyytyväinen Izzyn yhtäkkiseen ilmestymiseen, alkaa kaksikko työstää kirjaa yhdessä ja pian kirjoitusprosessin ympärille kehkeytyy muunkinlaista jännitystä. 



“Hemmetti, miksi Beaun piti hymyillä noin? Nyt Izzy ymmärsi, miksi hän oli ollut sellainen sydäntenmurskaaja teininä. Ja luultavasti parikymppisenäkin. Jopa takkuisen parran takaa Beaun hymy veti puoleensa.”



Me olimme lukupiirissä yhtä mieltä siitä, että tarinan alussa mutkia oli vedetty vähän turhan suoriksi Izzyn ja Beaun kohtaamisessa. Lisäksi kieli tuntui yksinkertaiselta ja viimeistelemättömältä. Parilla lukupiiriläisellä lukeminen jäi näistä syistä kesken jo ensimmäisissä kappaleissa.


Teoksen loppuun asti lukeneet olivat kuitenkin jossakin vaiheessa tykästyneet tarinaan. Joidenkin mielestä Izzyn ja Beaun tutustumista toisiinsa oli ollut kiinnostavaa seurata. Osa lämpeni tarinalle vasta viimeisten kappaleiden kohdalla. Joka tapauksessa Izzyn ja Beaun kemiaa saatiin odottaa.



“‘Yrititkö karata?’ Beau sanoi Izzyn marssiessa portaikkoon. Izzy käännähti.

‘Karata? Olenko minä vankina? Kävin kävelyllä, onko se siis kiellettyä?’”



Kaikkien mielestä kirjan hahmot jäivät turhan yksipuolisiksi, eikä vahvaa tunnesidettä tuntunut syntyvät oikein kehenkään. Etenkin alussa Izzy tuntui valittavalta ja Beau selittämättömän tympeältä. Osa myös odotti, että kirjassa olisi käsitelty enemmänkin kustannusalaa, mutta se jäi lopulta vain pieneksi osaksi teosta. Sen sijaan ruokaa ja erilaisia välipaloja käsiteltiin ja kuvailtiin oikein olan takaa. Suloista romantiikkaa kuitenkin löytyi sivujuonteiden välistä, kunhan sitä jaksoi hetken vartoa.




 

Lue minut oikein, Jasmine Guillory, Tammi, 2024

Suomentanut Siiri Hornsby

Englanninkielinen alkuteos: By the Book, 2022



Recent Posts

See All

Comments


Verkkolehden vastaavina toimittajina toimivat Aracelis Correa ja Téri Zambrano.

bottom of page