top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa & Téri Zambrano

Kuolleetkin Ghostaa, Mintie Das 14+

Updated: Sep 9, 2023Saimme Mintie Dasin Kuolleetkin Ghostaa -kirja tuoreeltaan suommennettuna arvostelukappaleena jo kesällä 2021 ja innostuimme siitä jo silloin. Takakannessa luvattu taika ja mysteeri innosti meitä tarttumaan teokseen heti. Tarinan alussa kuvataan kuitenkin paljon rasismia ja kiusaamista päähenkilön kaveriporukassa ja kirja jäi siksi meiltä molemmilta silloin kesken.


Tämän vuoden alussa Aracelis tarttui kirjaan uudestaan ja kehujen myötä myös Téri innostui antamaan kirjalle uuden mahdollisuuden. Nyt olemmekin todella iloisia siitä, että päätimme jatkaa tämän upean tarinan lukemista!


Kuolleetkin Ghostaa -nuortenkirjan päähenkilö, Violet, on lukiolainen nuori, joka asuu isänsä kanssa pienessä kaupungissa Yhdysvalloissa. Ensimmäiset vuodet elämästään Violet on asunut Intiassa, mutta ei juuri muista aikaansa siellä. Hän on tottunut tuntemaan itsensä ulkopuoliseksi kaupungissa, jossa hän on lähes ainoa ruskea tyttö.


Violetilla on taikavoimia ja hän näkee kuolleita sukulaisiaan. Hän on perinyt voimansa jo menehtyneeltä äidiltään ja Assaami soturikuningattarilta. Hän ei kuitenkaan ole siitä kovinkaan iloinen, sillä hän haluaisi olla vain tavallinen nuori ja sulautua joukkoon.“Me emme ole samanlaisia tai identtisiä, me olemme yhtä.

Nimeni on Violet Choudhury, olen ikiaikaista kuninkaallista sukua alenevassa polvessa. Niinä päivinä kun Intia oli jumalien ja maharachien luvattu leikkikenttä sukuni naiset olivat kuningattaria, Aiedeoja.”Kun koulun huutosakin johtaja kuolee mystisesti hänestä julkaistun seksivideon jälkeen, Violet joutuu tahtomattaan selvitystyön keskelle ja vastatusten voimiensa kanssa. Hän myös tapaa erikoisen henkilön, josta Violet ei ole varma onko tämä ystävä vai vihollinen.


Violetin seikkailu on hieno yhdistelmä kiinnostavaa murhamysteeriä, fantasiaa ja pienen kaupungin ihmissuhdedraamaa. Me olimme vaikuttuneita siitä, miten moniulotteisia hahmoja Mintie Das on onnistunut luomaan ja kuinka koukuttavaksi teoksen juoni kehkeytyi. Kannattaa kuitenkin huomioida, että teoksessa kuvataan väkivaltaisia kohtauksia.“Minäkin pelkään ja tiedän etten ole ainoa.

Me kaikki pelkäämme niin kovasti näyttää todellista minäämme, että käännymme toisiamme vastaan aina kun saamme tilaisuuden.”Me kuuntelimme kirjan Rebekka Kuukan lukemana ja täytyy vielä erikseen kehua lukijaa, jonka ääni sopi mielestämme todella hyvin Violetille!
 

Kuolleetkin Ghostaa, Mintie Das, Into, 2021

Suomentanut Kristiina Vaara

Englanninkielinen alkuteos: Brown Girl Ghosted, 2021Comentarios


bottom of page