top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa & Téri Zambrano

Kesä jolloin minusta tuli kaunis, Jenny Han 12+

Updated: Sep 9, 2023

Kesä jolloin minusta tuli kaunis aloittaa nuorille suunnatun trilogian. Romaanin kannessa on ihanan kesäpäivän lämmin tunnelma ja sama tunnelma jatkuu myös kansien välissä. Lyhyistä kappaleista koostuva romaani kertoo leppoisista kesäpäivistä, lämpimästä vedestä, sisarillisista suhteista, bileistä, riidoista ja rakkaudesta – sen erilaisissa muodoissa.“Ja Susannah oli joka tapauksessa oikeassa.

Tätä kesää en tulisi ikinä, ikinä unohtamaan.”Belly on 15-vuotias tyttö, joka on aina viettänyt kaikki kesät äitinsä ja veljensä kanssa äidin parhaan ystävän kesäasunnolla. Kesäasunto on suuri kotoisa asunto idyllisessä merenrantakaupungissa omalla uimarannalla, ja joka kesä sinne saapuu myös Jeremiah ja Conrad, Bellyn äidin parhaan ystävän lapset. Läpi elämänsä Belly on ollut vuoroin ihastunut veljeksiin, joiden kanssa hänellä on läheinen lähes perheenomainen suhde.“Hän oli muuttunut. Ja silti hän vaikutti minuun samalla lailla kuin aina ennenkin. Tunne oli ennallaan. Kuin olisin King Dominion -huvipuistossa, Grizzly-vuoristoradan huipulla juuri syöksymäisilläni ensimmäiseen alamäkeen.”Kirjassa hypitään ajassa, mutta pysytään visusti huvilalla vietetyissä kesissä. Muulla kuin kesillä ei tunnu olevan väliä. Kaikki merkittävä tapahtuu tai jää tapahtumatta kesällä. Ja Bellyn kesien tunnelma on valloittava. Kirjaa lukiessa tuntuu kuin pääsisi itsekin lipumaan lämpimän kesäauringon alle syvänsiniseen uima-altaaseen.


Bellyn tunteet eivät kuitenkaan anna lukijan täysin rentoutua, sillä ne sinkoilevat ahdistuksesta suuttumukseen ja häpeästä innostukseen. Teinin suuria tunteita on kuvattu aidon poukkoilevasti ja elävästi. Myös palavaa ihastusta, jännittyneisyyttä, odotuksia, haaveita ja epävarmuutta on kuvattu tuntuvasti.“Tiesin, että oli virhe ottaa Taylor mukaan.

Tiesin sen. Tiesin, ja otin kuitenkin.”Vaikka kirja on viihdyttävä, ihana ja kevyt, ei se ole pelkkää pintaliitoa. Toisilleen läheisissä perheissä kuohuu ja moni kesäasuntolainen ei ole aivan oma itsensä. Belly on tavallisen teinin tapaan kovin kiinni oman elämänsä kiemuroissa, mutta ympärilläkin tapahtuu.


Tämä oli ihana kesäkirja, jossa parasta oli tunnelma, todella aidon tuntuinen päähenkilö, mielekkäät sivuhahmot ja se, että teoksessa on kuvattu kahden aikuisen naisen läheistä ja merkityksellistä ystävyyttä.


 

Kesä jolloin minusta tuli kaunis, Jenny Han, 2022

Suomentanut Antti Hulkkonen

Englanninkielinen alkuteos: The Summer I Turned Pretty, 2009


Comments


bottom of page