top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa

Homma hallussa, Keiko Carter - Debbi Michiko Florence 10+




Debbi Michiko Florencen nuorille suunnattu romaani Homma hallussa, Keiko Carter, kertoo 13-vuotiaasta Keikosta. 


Keiko ja hänen kaksi parasta ystäväänsä, Audrey ja Jenna, ovat olleet erottamattomia, kunnes Jennan vanhemmat erosivat ja Jenna lähetettiin kesäksi toiseen kaupunkiin isänsä luokse. Nyt kesä on lopuillaan ja Keiko toivoo kaiken palaavan ennalleen. Jenna on tullut takaisin ja he voivat jatkaa siitä, mihin keväällä jäivät. Kesän ero ja sen aikana syntynyt kommunikaatiokatkos eivät kuitenkaan häviä hetkessä. Jenna palaa mukanaan salaisuus, joka sotkee asioita vain entisestään.



“En uskaltanut katsoa häntä. Hän oli liian lähellä. Jos nojaisin hitusen vasemmalle, polveni koskettaisi hänen jalkaansa.”



Homma hallussa, Keiko Carter on ihan parasta ihmissuhdedraamaa. Teos kuvaa uskottavaa nuorten arkea ja elämää, mutta myös käänteitä riittää ja ystävysten puolesta saa jännittää useampaankin otteeseen. Teoksessa käsitellään hienosti ystävyyssuhteiden tuomia koettelemuksia ja niistä selviämistä. Lisäksi Keikon perheessä on jotakin pielessä. Äiti, jolle Keiko on aina voinut kertoa kaiken, ei yhtäkkiä tunnu olevan lainkaan kotona ja pikkusiskokin salailee jotakin.



“Audrey hypisteli Jennan lahjaa hymy huulikiillosta kiiltelevillä huulillaan, ja minä ja Jenna nojasimme toisiimme. En halunnut antaa minkään pilata tätä hetkeä.”



Tavallaan kirja on kevyttä luettavaa, mutta siinä käsitellään myös vanhempien eroa ja riitatilanteita nuoren näkökulmasta. Myös muihin ihmissuhteisiin liittyy vaikeita ja todella valideja tunteita, ja esimerkiksi Keikon kokemaa eksotisointia on tuotu hienovaraisesti ja aidontuntuisesti osaksi tarinaa. Ihmissuhteisiin kuuluu aina oleellisesti myös omien rajojen asettamista, mitä tarinassakin harjoitellaan.



“Katsoin kelloa taas. Sen oli pakko olla rikki. Minuuttiviisari liikkui kuin hidastetussa elokuvassa. Yritin nopeuttaa sitä tahdonvoimalla.”



Keiko oli päähenkilönä mielestäni osittain raivostuttava, mutta en silti voinut olla olematta hänen puolellaan. Hänen ehkä ainoa luonteenpiirteensä kirjassa on konfliktipelkoisuus ja kiinnostuksenkohteensa suklaa. Keikon rooli läheistensä elämässä tuntuu olevan vain jonkinlainen sovittelija, mikä on kyllä aika samaistuttavaakin itsekin vanhimpana lapsena. Uskon kuitenkin, että päähenkilöstä olisi voinut saada moniluotteisemman ihan pienilläkin lisäyksillä. Sivuhahmoista, Keikon ystävistä ja perheestä, taas oltiin saatu suhteellisen kokonaisilta tuntuvat hahmot niinkin lyhyeen kirjaan.


Keikon tarinalle on kirjoitettu itsenäinen jatko-osa, Pää kylmänä, Jenna Sakai, johon jatkan lukemista saman tien.



 

Homma hallussa, Keiko Carter; Debbi Michiko Florence, WSOY 2021

Suomentanut Aila Herronen

Englanninkielinen alkuteos: Keep It Together, Keiko Carter 2020



bottom of page