top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa & Téri Zambrano

Yacoubian-talon tarinat, Alaa al-Aswani
Yacoubian-talon tarinat on Alaa al-Aswanin romaani, jossa kaikkitietävä kertoja kertoo nimensä mukaisesti Yacoubian-talossa asuvista ihmisistä ja heidän elämistään. 1900-luvun lopun Kairossa sijaitseva rakennus on koti erilaisille liiketiloille ja rikkaille, mutta talon katolla on myös pienempiä asuntoja vähävaraisimmille perheille.“Tiedätkö, Busaina, minusta tuntuu niin kuin Yacoubian-talo

olisi minun omani. Minä olen vanhin asukas.

Tunnen jokaisen asukkaan ja joka nurkan taustat”Yacoubian-talon tarinat oli oikeastaan jo meidän suljetun lukupiirimme kesäkuun lukupiirikirja, jonka lukuaikaa venytettiin myös heinäkuulle. Ylimääräisestä kuukaudesta huolimatta lähes kaikilta meiltä jäi kirja kesken. Vaikka isoksi osaksi syytetään tästä meidän koko kesän kestänyttä lukujumiamme, tämä todennäköisesti kertoo hieman myös kirjasta.


Yacoubian-talon tarinoissa henkilöhahmoja on paljon ja laidasta laitaan. Talosta löytyy muun muassa radikalisoitunut talonmiehen poika, vaikutusvaltainen toimittaja, jonka homoseksuaalisuus on yleisesti tiedetty salaisuus, iäkäs naistenmies sekä nuori nainen, joka etsii paikkaansa yhteiskunnassa.


Vaikka on kiva saada monimuotoinen edustus tarinoihin, oli hahmoja ehkä vähän liikaakin näin lyhyeen kirjaan. Suuri osa kirjasta kului henkilöiden esittelyyn ja tulevien tapahtumien pohjustamiseen. Alkukirja tuntuikin hieman rämpimiseltä ja tähän monella lukeminen tyssäsikin.


Loppua kohden henkilöiden elämät kietoutuvat toisiinsa ja niissä alkaa tapahtua kiinnostavia käänteitä. Mukana oli myös tunteiden kirjoa: milloin kukakin hahmo välittää toisesta aidosti ja milloin yrittää hyötyä toisen anteliaisuudesta ja tunteista. Loppu ikään kuin oikeutti alun hitaan esittelyn, mutta sinne asti täytyi jaksaa lukea sinnikkäästi.


 

Yacoubian-talon tarinat, Alaa al-Aswani, WSOY, 2009

Suomentanut Sampsa Peltonen

Arabiankielinen alkuteos: Imārat Ya’qūbyān, 2002


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page