top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa & Téri Zambrano

Unelma helposta työstä, Kikuko Tsumura

Julkaisu sisältää mainoslinkkejä. Mainoslinkit merkitty *-merkillä.



Kikuko Tsumuran Unelma helposta työstä kertoo aikaisemmin työssään uupuneesta naisesta, joka etsii etsii itselleen helppoa ja mielekästä työtä. Apunaan päähenkilöllä on työnvälitystoimiston työntekijä Masakado, joka löytääkin päähenkilölle kaikenlaisia lyhytaikaisia hommia mahdollisimman yksinkertaisista tehtävistä. Kirjan aikana nainen työskentelee erilaisissa tehtävissä, joissa hänelle tulee aina vastaan jotakin outoa ja jopa vähän mystistä.



“Asian penkominen ei ollut paljastanut mitään kummempaa,

mutta epäilykseni eivät silti olleet kokonaan haihtuneet.”



Kirjan päähenkilö on jopa aika mitäänsanomaton. Hänellä ei tunnu olevan elämässään mitään muuta, kuin missio löytää helppo työ, johon olisi lyhyt työmatka. Hänellä ei ole läheisiä ihmisiä, harrastuksia tai intohimoja, tai ainakaan niitä ei teoksessa kuvata. Ehkä tästä johtuen, nainen aina heittäytyykin eteensä tuleviin pesteihinsä täysillä. Myös Masakado on investoitunut ja ottanut itselleen haasteeksi etsiä naiselle mielekkäitä helppoja töitä.



“En ollut onneton enkä sairastunut työni takia,

mutta olin vähitellen unohtamassa Masakadon varoituksen

ja uppoamassa miettimään yksinomaan riisikeksipusseja.”



Unelma helposta työstä oli välillä todella arkinen ja jopa pitkäveteinen. Siinä oli kuitenkin kiva tunnelma ja kiinnostus nousi tasaisin väliajoin etenkin työpaikan ihmissuhteiden ja outojen mysteerien kautta. Lisäksi työt, joihin päähenkilö päätyy, olivat aika erikoisia, joten kuvauksia työtehtävien suorittamisesta oli hauska seurata. Tsumura tuntui kirjoittavan jokaisen hetken ja ajatuksen päähenkilön elämästä auki, joka omalla tavallaan veti mukaansa.


Jos tykkää todella juonipainotteisesta teoksesta, voi Unelma helposta työstä tuntua hidastempoiselta, mutta kun vauhtiin pääsee, löytyy teoksesta mielekkäitä yksityiskohtia. Suomi sekä saamelaiset myös mainintaan muutamaan otteeseen teoksessa, ja Téri pohtikin lukiessa onko kirjailijalla kiinnostuksen kohteita Pohjoismaihin.



“Viisi peräkkäistä työtä lyhyessä ajassa oli opettanut minulle jotakin olennaista.

Ei auttanut kuin rukoilla ja antaa parastaan. Toivoa, että kaikki menisi hyvin.”





 

Unelma helposta työstä, Kikuko Tsumura, Into, 2022

Suomentanut Raisa Porrasmaa

Japaninkielinen alkuteos: Kono yo ni tayasui shigoto wa nai, 2015




Recent Posts

See All
bottom of page