top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa & Téri Zambrano

Talo puiden suojassa, Ana ReyesMe ihastuimme täysillä Ana Reyesin aikuisille suunnattuun jännitysromaaniin Talo puiden suojassa. Tarina imaisi meidät mukaansa heti ensimmäisiltä sivuilta lähtien ja jännitys pysyi yllä romaanin loppuun asti. 


Yhdysvalloissa netissä leviää video naisesta, joka kuolee selittämättömästi ravintolan pöydässä. Video tavoittaa Mayan, onnellisessa parisuhteessa elävän naisen, ja herättää tässä muistoja menneisyydestä.“Mies oli Frank Bellamy. Tästä Mayalla ei ollut epäilystäkään. Hän ei ollut nähnyt miestä seitsemään vuoteen, mutta tuosta pienestä leuasta ja lievästi kierosta nenästä ei voinut erehtyä.”Juuri ennen videoon törmäämistä, Maya on joutunut yhtäkkisesti lopettamaan Klonopin psykoosilääkkeen syömisen. Pikkuhiljaa alkavat vieroitusoireet ja alusta asti salailtu lääkitys hankaloittavat hänen elämäänsä sekä suhdetta miesystävään Daniin ja tämän perheeseen. Hankaluuksista huolimatta Mayan kokee pakottavaa tarvetta lähteä selvittämään seitsemän vuotta sitten tapahtuneita asioita vanhaan kotikaupunkiinsa, sillä mysteeriksi jäänyt tapahtuma on jälleen toistunut. Videolla Frankin edessä on taas kuollut ihminen.“Maatessaan viiden tunnin ajan pimeässä pää täynnä vihasta pyöriviä ajatuksia Maya oli tullut siihen tulokseen, että näin oli helpointa toimia. Oli parempi livahtaa tiehensä, ennen kuin kaikki heräisivät, kuin jatkaa satuilua siitä, että hänellä oli flunssa.”Teoksessa liikutaan kahdessa ajassa. Seitsemän vuotta sitten seurataan Mayan tutustumista Frankiin, kiinnostusta isänsä kotimaahan Guatemalaan sekä suhdetta kuolleeseen ystävään Aubreyyn. Nykyajassa Maya painii Klonopinin vieroitusoireiden kanssa ja pyrkii selvittämään kahta mystistä kuolemaa. Pikkuhiljaa lukijalle avautuu, mitä oikeastaan tapahtui parin viikon aikana, joina Frank yllättäen ilmestyi Mayan ja Aubreyn elämään.“Hän menetti läheisimmän ystävänsä, näki tämän kuolevan silmiensä edessä; silti hänellä oli näihin päiviin saakka ollut tunne, että tapauksessa oli ollut muutakin kuin se, mitä hän oli omin silmin nähnyt.”Tarina on jännittävä, mutta ei kuitenkaan ihan kauhua. Karmivia kohtauksia löytyy ja kirja johdattelee mieltä pelottaviin kiemuroihin, silti meillekään pelkureille teos ei ollut liian pelottava. Kieli on selkeää ja kuvailu toimivaa. Näimme teoksen kohtaukset elävinä mielessämme ja maailma rakentui omanlaisekseen. 


Tarina ja sen käänteet ovat kiinnostavia ja tykkäsimme siitä, miten tapahtumia avattiin pikkuhiljaa takaumien kautta. Tarinan seuraaminen kahdessa ajassa toimi meidän mielestämme hyvin ja lisäsi siihen ulottuvuuksia. Juoneen oli myös ihanasti kiedottu unenomaisia elementtejä, vanhoja satuja ja runoutta. Jos kaipaat jännittävää ja kiinnostavaa luettavaa, tartu tähän! 

Talo puiden suojassa, Ana Reyes, Sitruuna, 2024

Suomentanut Arto Konttinen

Englanninkielinen alkuteos: The House in the Pines, 2023


Comments


bottom of page