top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Téri Zambrano

Plenty (Body Politics), Maryam "Mellu" Abuzaid-Ryu, Jade Lönnqvist, Warda Ahmed, EL BOUM, Nam-Ke, Patu
Plenty (Body Politics) on Plenty-sarjakuvakollektiivin ensimmäinen sarjakuvakokoelma vuodelta 2022, johon on koottu kuuden POC-taiteilijan autofiktiivisiä sarjakuvia.“As long as I can remember, my body floats through all possible spaces.

Without ever finding a stop or a point of connection.”Plenty (Body Politics) käsittelee nimensä mukaisesti kehopolitiikkaa ja kuinka erilaisia kehoja kohdataan yhteiskunnassa tai yksilön silmin. Kokoelman sarjakuvat ovat keskenään kuitenkin hyvin erilaisia teemoineen ja kuvituksineen.


Kokoelmassa onkin kiinnostavaa juuri se, että taiteilijat ovat lähestyneet teemaa eri näkökulmista ja siten useampi lukija voi löytää samaistumispintaa yhdestä tai useammastakin sarjakuvasta. Taiteilijoiden kuvitukset vaihtelevat paljon ja ovat tunnelmaltaan todella erilaisia. Itse nautin tästä vaihtelusta ja teemojen erilaisuudesta.“the best way I can describe my experience growing up in this country

and in this body, is that it felt like being slowly broken apart

by an invisible, dull, lazy set of teeth.”

 


Sarjakuvat ovat noin kymmenen sivun mittaisia, jonka aikana lukija pääsee tutustumaan jokaisen taiteilijan ajatuksiin ja nostoihin kehopolitiikasta. Näissä lyhyissä sarjakuvissa teemoihin ei kuitenkaan syvennytä laajasti, joka herkän aiheen tiimoilta sopi itselleni hyvin. Monessa tarinassa pääsi pohtimaan omaa kehoa ja tuntemuksia, mutta pystyi valitsemaan haluaako itse viedä ajatuksia sen syvemmälle siinä hetkessä tai jatkaa seuraavaan sarjakuvaan ja nauttia vain kokonaisuudesta.


Nam-Kenin aloitustarinassa seurataan henkilökohtaisen avustajan silmin pyörätuolilla kulkevan henkilön arkea, EL BOUMin sarjakuvassa tunnetaan suuria tunteita ja opitaan olemaan armollisia itsellemme sekä muille ja Maryam "Mellu" Abuzaid-Ryun tarinassa paetaan mikroaggressioita omaan kauniiseen valtakuntaan. Patun sarjakuvassa tukeudutaan ystävään, Jade Lönnqvist kirjoittaa lohdullisesti kokemuksesta vähemmistön vähemmistönä ja Warda Ahmed pohtii kehonkuvaa ja feminiinisyyttä.


Tykkäsin paljon kokoelman kaikista sarjakuvista, mutta Lönnqvistin teos Yeah herätti kuvituksellaan ja etenkin kirjoituksilla minussa paljon tunteita. Se oli kokonaisuutena kaunis ja toimiva teos.“i could’ve lived a very different life without this baggage.

but then i’d also be someone else.”Kokoelman alku- ja loppusanat on kirjoitettu haastattelukysymysten pohjalta, jossa taiteilijat avaavat omia ajatuksia tekoprosessista. Puheenvuoroissa tulee myös esille miten Plenty-kollektiivi on saanut alkunsa. 


Plenty-kollektiivi kokoaa yhteen kansainvälisiä BIPoC-sarjakuvantekijöitä luomaan yhdessä sarjakuvakokoelmia. Kollektiivin toinen kokoelma, Plenty (Layers), on julkaistu keväällä 2024.“It has been my dream for a long time to edit a comic zine.” 

Plenty (Body Politics), Plenty collective, 2022

Taiteilijat: Maryam "Mellu" Abuzaid-Ryu, Jade Lönnqvist, Warda Ahmed, EL BOUM, Nam-Ke, Patu

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page