Pää kylmänä, Jenna Sakai on itsenäinen jatko-osa Homma hallussa, Keiko Carter kirjalle. Teoksessa on samat hahmot, mutta eri päähenkilö. Ensimmäisessä kirjassa Jenna on Keikon paras ystävä ja sivuhahmo, mutta tässä kirjassa roolit ovat toisinpäin. Jennan elämää seuratessa Keiko jää todella pieneen roolin. Tähän jatko-osaan voi hyvin tarttua, vaikka ei olisi lukenut edellistä. Teosten välissä on joka tapauksessa kulunut jonkin verran aikaa, joten tapahtumat eivät suoraan jatku edellisestä.
“Tajusin, että oli ollut tyhmää viettää niin paljon aikaa Elliotin kanssa. Kiintyminen oli tehnyt minusta haavoittuvaisen. Sitä virhettä en tekisi enää toiste. En poikien kanssa. Tai ylipäänsä kenenkään.”
Jenna on eronnut entisestä poikaystävästään Elliotista. Heidän suhteestaan tuli liian kilpaileva ja Elliot esitetään kirjassa aika huonossa valossa. Se, onko kyse todellisuudesta vai Jennan päässä olevasta tunnelmasta, jää lukijalle epäselväksi. Molemmat nuoret ovat kuitenkin koulun lehtikerhossa ja joutuvat siksi olemaan edelleen toistensa kanssa tekemisissä. Myös kilpailu heidän välillään jatkuu. Jenna ja Elliot ovat lehtikerhon parhaat toimittajat ja toistensa pahimmat kilpailijat.
Jenna ottaa uuden istumapaikan lehtikerhon tunnilla ja istuu Elliotin sijaan uuden ihmisen viereen. Hän löytää myös uuden lempipaikkansa, pienen ravintolan, jossa viettää vapaa-aikaansa. Löydettyään lempipöytänsä tästä erikoisesta ravintolasta, hän joutuu kuitenkin kiistelemään siitä. Mysteeripoika pitää samaa pöytää omanaan.
“Rinillä oli tänään päässään isot kuulokkeet, ja hän oli jo rakentanut kirjamuurin oman alueensa ympärille. Mietin, millaista musiikkia hän mahtoi kuunnella. Häntä oli vaikea tulkita.”
Lehtikerhossa opettaja antaa kaikille tehtäväksi kirjoittaa erilaiset jutut, kuin mitä he normaalisti kirjoittavat. Jenna on ensisijaisesti tutkiva journalisti ja hän saa tehtäväkseen kirjoittaa henkilökohtaisen esseen, joka osoittautuu todella haastavaksi tehtäväksi. Lisäksi hänellä on mahdollisuus osallistua kirjoituskilpailuun, josta voi voittaa stipendin, eikä hän ole varma, millä jutulla osallistuisi kilpailuun.
“Toivoin, että saisin kaivettua esiin jotain järisyttävää, jotta artikkelini erottuisi joukosta. Silloin sinnikkyyteni tekisi vaikutuksen apulaisrehtori Kimiin ja opettajaan. Minun täytyi vain saada selville lahjoittajan nimi!”
Tämä kirja ei mielestäni ihan yltänyt edellisen tasolle. Jenna on päähenkilöä mitäänsanomattomampi kuin miltä hän vaikutti sivuhahmona Keikon kirjassa. Kirjassa tuntuu myös tapahtuvan vähemmän kuin edellisessä osassa. Pitkään painitaan henkilökohtaisen esseen kanssa. Kuuntelin tarinan äänikirjana ja jossain vaiheessa poikaystäväni, joka kuunteli välillä sivukorvalla, kommentoi, että vieläkö ne jauhaa siitä henkilökohtaisen esseen kirjoittamisen vaikeudesta.
Esseen kanssa painiessaan Jenna keksii kirjoittaa kirjoituskilpailuun tutkivan artikkelin koulun kahvilaan tehdystä nimettömästä lahjoituksesta ja siitä saadaan tarinaan kiinnostava mysteeri, jonka loppuratkaisua odottelin jännittyneenä. Myös uusien suhteiden muototutumista oli kiinnostava seurata, vaikka Jennalla taitaakin olla tapana tykästyä poikiin, joiden kanssa kilpailee jostakin, mikä ei ole tavallisesti minun lempi trooppini.
“Minulla ei ollut varaa ostaa pirtelöä ja ranskiksia kolmea kertaa viikossa. Tai olisi, jos käyttäisin rahoja, jotka isä antoi minulle syyllisyydentunnossaan joululahjaksi, mutta olin laittanut ne säästöön yliopistomaksuja varten. Isä oli taas törsännyt lahjoihin ihan liikaa, kuten hänellä oli ollut avioeron jälkeen tapana.”
Tässäkin teoksessa esitellään kevyttä nuoren elämää, joka sisältää jonkin verran arkisia vaikeuksia. Vaikeuksia ei kuitenkaan käsitellä kovinkaan syvällisesti, ainakaan teoksen alussa, koska Jenna sysää tunteet vakaasti syrjään. Silti tarinassa on läsnä vanhempien eron käsittely, oman ensimmäisen eron käsittely ja varallisuusasiat.
Molemmissa Debbie Michiko Florencen kirjoissa tuntuu olevan vahvat opetukset omien rajojensa pitämisestä, mikä on mielestäni aivan ihanaa. Tässä opetuksia on myös salaisuuksista, tunteiden tärkeydestä ja itsensä avaamisesta muille ihmisille. Toivoisin, että olisin itse löytänyt nämä teokset on teini-iässä ja voin suositella näitä lämpimästi nyt eteenpäin.
Pää kylmänä, Jenna Sakai; Debbi Michiko Florence, WSOY 2022
Suomentanut Aila Herronen
Englanninkielinen alkuteos: Keep It Cool, Jenna Sakai 2021
Comentários