top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa & Téri Zambrano

Ms. Marvel : Stretched Thin, Nadia Shammas & Nabi H. Ali 8+

Updated: Sep 9, 2023Ms. Marvel Stretched Thin on ihana sarjakuva, joka luettiin englanniksi. Teosta ei ole ainakaan vielä käännetty suomeksi.


Sarjakuvan päähenkilönä toimii nuori tyttö, Kamala Khan. Kirjan nimen mukaisesti Ms. Marvel, eli Kamala, on venytettynä moneen suuntaan. Kamala auttaa paljon pikkuveljensä kanssa kotona, suorittaa kiitettävästi koulua, pyörittää omaa fanifiktio-sivuaan ja treenaa Avengers Towerilla tullakseen supersankariksi. Kamalalla on paljon tekemistä ja lisäksi hänen oma kehonsa venyy – toisinaan tahallisesti, toisinaan tahattomasti. Kyseessä on supervoima, jota hän yrittää saada mielensä avulla paremmin hallintaan.“Remember your training… Focus. You’re in your body. You’re in control.”Sarjakuva on helppolukuinen ja tarina optimistinen. Kirjan alussa Kamala vakuuttaa kaikille pärjäävänsä hyvin työmääränsä kanssa, mutta oikeasti hän ei nuku tarpeeksi, ja omista ja muiden odotuksista johtuva stressi kuluttaa häntä selvästi. Kamalan ystävät koululta tietävät hänen supervoimistaan. Alusta asti he ovat todella huolissaan Kamalasta ja kannustavat tätä pyytämään tarvittaessa apua, sekä ottamaan rennommin.“Yeah, just been dealing with some weird… stress embiggening stuff. I don’t know, it’s probably nothing.”Eräänä kiireisenä iltana Kamalan kotiin saapuu nukke paketissa, jonka on lähettänyt tuntematon lähettäjä. Sen kummempia ajattelematta Kamala antaa nuken pikkuveljelleen, joka rakastuu uuteen leluun. Nuken saapumisen aikaan alkavat kuitenkin myös kummalliset ongelmat, jotka lopulta johtavat siihen, että Kamalan täytyy tehdä muutoksia elämässään pärjätäkseen uutta vihollista vastaan.“You two have nothing to worry about. I’m Ms. Marvel!”Kamalan hahmo tuntui uskottavalta ja sympaattiselta. Stressaantunut mieli ei ole yhtä tehokas kuin hyvinvoiva mieli, ja se tuotiin mielestämme hyvin esiin Kamalan hahmon kautta. Sarjakuva on suunnattu lapsille ja siinä on nykymaailmassa todella kaivattu opetus siitä, että kaikkea ei tarvitse jaksaa yksin. Tämän lisäksi kirjassa on ihanaa vaivatonta representaatiota. Ruskea Kamala ei kohtaa kertaakaan rasismia tai vaikeile identiteettinsä kanssa. Hän saa sarjakuvan ajan keskittyä vain toimimaan supersankarina ja neuvokkaana nuorena tyttönä.


Ms. Marvelista on myös aikaisemmin tehty sarjakuvia eri kirjoittajan ja kuvittajan luomana, mutta tämä uusin teos on selkeästi suunnattu nuoremmalle yleisölle kuvituksen ja tekstin puolesta. Voimme suositella tätä lämpimästi kaikille kouluikäisille ja sitä vanhemmille lukijoille. Toivottavasti tämä jossain vaiheessa käännettäisiin myös suomeksi. 

Ms. Marvel : Stretched Thin, Nadia Shammas, 2021

Illustrated by Nabi H. Ali


Comentários


bottom of page