top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa & Téri Zambrano

Kuonokamut - Uusia tuulia, Michele Assarasakorn & Nathan Fairbairn 8+

Updated: Sep 9, 2023Kunokamut – Uusia tuulia on suoraa jatkoa Kuonokamut – Tytöt kuin tuulispäät -sarjakuvalle. Ensimmäisen osan tapahtumat kuitenkin kerrataan lyhyesti heti sarjakuvan alussa, joten mukaan voi hypätä helposti, vaikka Työt kuin tuulispäät olisikin jäänyt lukematta.


Uusia tuulia jatkaa siis tarinaa kolmesta ystävyksestä, Mindystä, Gabbystä ja Priyasta, jotka jakavat rakkauden eläimiin. Tytöillä on yhteinen koirien ulkoilutusta tarjoava yritys VUHH, ja toistaiseksi niin yrityksellä kuin ystävysporulallakin on kaikki hyvin.“Olemme siis aika erilaisia Mutta meitä yhdistää yksi asia: olemme hulluina eläimiin!”Ensimmäisen osan kertojana toimi Gabby, ja tarinaa vietiin eteenpäin etenkin hänen näkökulmastaan. Tällä kertaa tarinan kertojana on Mindy, joka on tottunut asumaan kahdestaan äitinsä kanssa. Mindyn elämä muuttuu, kun äiti tapaa uuden miesystävän ja samalla kouluun tulee uusi oppilas, jolle hänen parhaat ystävänsä tuntuvat antavan kaiken huomion.


Tarinassa käsitellään ulkopuolisuuden tunnetta ja uusien tilanteiden kohtaamista. Kuten ensimmäisessä osassa tässäkin sarjakuvassa on paljon suuria tunteita ja nuorten kamppailua ihan arkisten ja samaistuttavien asioiden kanssa: Mitä jos jään yksin? Onko minulle tilaa?“Onko hän hauska? No joo, kyllä kai. Ja mukava. Ärsyttävän mukava.”Vakavampien teemojen lisäksi kirjasta löytyy myös huumoria. Kuonokamujen kanssa pääsee nauramaan ja kuvittaja on tehnyt hienoa työtä hahmojen ilmeiden yksityiskohtien kanssa.


Sarjakuvan alussa teksti tuntui kankeammalta edeltäjäänsä verrattuna. Tekstin sekaan on haluttu tuoda puhekielisyyttä, joka meille tuntui lähinnä vähän kömpelöltä. Lukeminen kuitenkin helpottui kunhan tarinaan pääsi sisälle ja kuvituksia oli mukava seurata.


Kuonokamut-sarjakuvat sopii hyvin etenkin ala-asteikäisille eläinfaneille, mutta myös eläimistä viis veisaava voi nauttia kaveriporukan ihmissuhdekuvioista.“Ja joo, toisinaan joudumme muuttamaan tapoja, joilla toimimme,

koska meidän tapamme eivät istu yhteen toisten tapojen kanssa.”
 

Kuonokamut - uusia tuulia, Michele Assarasakorn & Nathan Fairbairn, Otava, 2022

Suomentanut Jouko Ruokosenmäki

Englanninkielinen alkuteos: PAWS, Mindy Makes Some Space, 2022

Kuvitus Michele Assarasakorn
Comments


bottom of page