top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa & Téri Zambrano

Kuonokamut - tytöt kuin tuulispäät, Michele Assarasakorn & Nathan Fairbairn 8+

Updated: Sep 9, 2023Kuonokamut - tytöt kuin tuulispäät, kertoo kolmesta parhaasta kaveruksesta, jotka käyvät samaa koulua ja joita yhdistää suunnaton rakkaus eläimiin.


Harmikseen kukaan kolmesta tytöstä ei voi saada omaa lemmikkiä, ei edes hamsteria tai pientä hiirtä. Gabbyn isä ei pidä lemmikeistä, Priyan äiti on todella allerginen kaikille eläimille ja Mindyn perheen vuokrakotiin ei saa tuoda lemmikkejä. Kaverukset eivät kuitenkaan jää toimettomiksi, vaan miettivät yhdessä päänsä puhki löytääkseen tavan saada eläimiä elämäänsä. Lopulta tytöt keksivät alkaa ulkoiluttamaan naapurien koiria koulun jälkeen ja saavat näin olla lähellä eläimiä päivittäin.


Oman yrityksen pyörittäminen ei suju täysin mutkitta, mutta kolme ystävystä löytävät lopulta vaikeuksista voittoon – tai ainakin tasapainoon. Sarjakuva on hauska ja tarina hulvaton. Se vetää lukijan mukaan dramaattisiinkin käänteisiin, tyttöjen tunteisiin ja tunnelmiin."Voi hitsi… Nyt menee huonosti."Ystävysten kesken kuvataan aitoja tunteita, hyväntahtoista kinastelua ja iloisia hetkiä. Erityistä tämän sarjakuvan ystävyyden kuvauksessa oli myös huonojen hetkien ja vaikeiden tunteiden tuominen jatkuvaksi osaksi ystävyyttä ja tarinaa. Kertoja Gabby on melkein joka käänteessä kiukkuinen, ja kirjan loppupuolella selviää, ettei kukaan ystävyksistä ole ollut kaikkiin yhteisiin päätöksiin aivan tyytyväinen. Ystävykset ovat myös keskenään hyvin erilaisia, mikä on tietysti ilahduttavaa ja tervetullutta representaatiota ruskeille ja mustille lapsille. Päähenkilö Gabby käsittelee tähän liittyviä ajatuksia sarjakuvan aikana itsekseen. Mitä jos he ovat liian erilaisia ollakseen keskenään ystäviä?"Vanhemmat lupasivat ostaa minulle niin paljon kirjoja kuin vain ikinä jaksan lukea, joten minulla on paljon kirjoja.


Siis paljon kirjoja."Tyttöjen perheitä kuvataan sarjakuvassa niukasti, mutta sen vähäisen mitä he sarjakuvassa esiintyvät, ovat he kivasti mukana nuorten toiminnassa ja auttavat tyttöjä aina mahdollisuuksien mukaan. He kannustavat lapsia myös seuraamaan itselleen tärkeitä harrastuksia ja ovat iloisia kaverusten ystävyydestä. Ystävykset tulevat erilaisista taustoista, mutta siihenkin liittyvistä asioista puhutaan hyvässä hengessä.“Miten voi olla näin hankalaa päästä paijaamaan koiria!”Teoksen kuvitus on vaikuttavaa. Sivut ovat pirteän värikkäitä ja hahmojen ilmeet ja eleet on luotu hauskan suurieleisesti. Sarjakuvaa lukiessa tuntui melkein, että kuvat liikkuivat silmien edessä elokuvan omaisesti.


Tämä oli sen verran helppolukuinen, mukaansatempaava ja elävästi kuvitettu teos, että voimme kuvitella sen vetävän puoleensa myös sellaisia lapsia ja nuoria, joille lukeminen tai sarjakuvat ovat vielä vieraampia.


Englanniksi Kuonokamuille on jo julkaistu jatko-osa ja se julkaistaan myös suomeksi keväällä 2023. Kiva, että tämän kolmikon tarinalle on jo jatkoa luvassa.


 

Kuonokamut - tytöt kuin tuulispäät, Michele Assarasakorn & Nathan Fairbairn, Otava, 2022

Suomentanut Jouko Ruokosenmäki

Englanninkielinen alkuteos: PAWS, Gabby Gets it Together, 2022

Kuvitus Michele Assarasakorn


Comments


bottom of page