top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa & Téri Zambrano

Klara ja aurinko, Kazuo Ishiguro
Kazuo Ishiguron Klara ja aurinko on rauhallinen kertomus ystävyydestä ja rakkaudesta. Tarina sijoittuu lähitulevaisuuteen, jossa lasten ja nuorten seuraksi on kehitetty keinoystäviä. Keinoystävät ovat uuden maailman kehittyvää teknologiaa ja niiden tarkoitus on toimia nuoren tukena tämän kasvaessa lapsesta aikuiseksi.“En ollut tietenkään ajatellut, että talossa olisi muita keinoystäviä, ja oli mukavaakin olla ainoa, koska minulla oli se takia mahdollisuus keskittää kaikki huomioni Josiehin.”Tarina alkaa keinoystäviä myyvästä kaupasta, jossa keinoystävä Klara tarkkailee näyteikkunasta avautuvaa maailmaa ja sen ihmisiä. Kerronta on keinoystävä Klaran näkökulmasta, mikä oli meidän mielestämme tähän tarinaan todella sopiva ja kiinnostava näkökulma. Klara avaa lukijalle hänen maailmaansa ja kertoo sieltä pieniä todellisuuden palasia.


Yhtenä päivänä Josie, paljon sairasteleva nuori tyttö, näkee Klaran näyteikkunassa ja ihastuu tähän oitis. Huolimatta siitä, että liikkeeseen on saapunut uudempia malleja keinoystävistä, Josie ostaa äitinsä kanssa Klaran, jota myyjä kuvailee ainutlaatuiseksi puuttuvista teknisistä ominaisuuksista huolimatta. Näin Klaran ja Josien ystävyys pääsee kunnolla alkamaan.“Josien katse oli pysähtynyt minuun, kun hän nousi autosta jalkakäytävälle. Tyttö oli kalpea ja laiha, ja kun hän tuli lähemmäksi, näin että hän ei kävellyt samalla tavalla kuin muut jalankulkijat.”Klaran ajatuksia seuratessa tuli nopeasti tunne siitä, että kaikki tässä maailmassa ei ole ihan kunnossa tai esimerkiksi samalla tavalla kuin asiat on meidän maailmassa nyt, mutta keinoystävän lapsenomaisesta näkökulmasta niitä raotettiin vaan epäsuorasti ja moni asia jäi tulkinnan varaan. Tavallaan jäimme kaipaamaan tarkempaa kuvausta maailman tilasta, mutta toisaalta nautimme myös lankojen yhdistelemisestä ja mielikuvituksen laukkaamisesta.


Klara ja aurinko on seesteinen, kuvaileva ja rauhoittava. Välillä tarinassa oli vähän karmiviakin tunnelmia, jotka erityisesti herättivät meidän kiinnostuksemme. Toisinaan Klaran ajatukset tuntuivat vähän turhan pitkäveteisiltä ja venytetyiltä, ja etenkin Klaran ja auringon suhde, joka on isossa osassa teosta, ei ihan iskenyt meihin. Näistä asioista huolimatta pidimme teoksesta paljon. Keinoystävän tietynlainen tunteettomuus ja naiivi vilpittömyys oli kaikessa turhauttavuudessaankin jotenkin todella rentouttavaa.


Kuuntelimme jonkun verran tarinaa myös äänikirjana ja se tuntui toimivan erityisen hyvin tämän teoksen kohdalla. Äänikirjaa oli helppo seurata ja rauhalliseen tunnelmaan ja kuvailuun pääsi uppoamaan täysillä.


 

Klara ja aurinko, Kazuo Ishiguro, Tammi, 2021

Suomentanut Helene Bützow

Alkuperäiskielinen alkuteos: Klara and the sun


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page