top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa & Téri Zambrano

Kärsimyskukkauuteaddiktio, Adile Sevimli & Oona Pohjolainen 14+

Updated: Sep 9, 2023
Adile Sevimlin ja Oona Pohjolaisen Kärsimyskukkauuteaddiktio on valloittava nuorten aikuisten romaani urbaaneista nykyajan noidista. Kirjassa on sopivassa suhteessa ihmissuhdedraamaa, tunteita ja ajatuksia, vaivatonta LGBTQ+ representaatiota, luontosuhteen merkityksiä, ihmisten ja noitien välistä konfliktia sekä tietysti magiaa."Ensisilmäyksellä markkinakojut näyttävät aivan tavallisilta. Kun katsoo tarkkaan huomaa kuitenkin, että tuotteet, jotka vaihtavat myyntitiskien yli käsiä, ovat noitien valmistamia ja noidille tarkoitettuja."Kärsimyskukkauuteaddiktiossa on kaksi päähenkilöä, Sadin ja Juno, joiden näkökulmasta tarinaa seurataan vuorotellen. Juno on vasta kaupunkiin muuttanut noita, joka on joutunut koko elämänsä ajan torjumaan noituuden elämästään. Hänen vanhempansa ovat pelänneet hänen noituutensa paljastumista ja noitavoimien tuomia hankaluuksia, joten Juno joutuu jättämään kotikaupunkinsa voidakseen tutustua sisällänsä asustavaan magiaan.


Aloittaessaan työt uuden kaupungin kahvilassa, Juno tutustuu Sadiniin. Sadin on paljasjalkainen kaupunkilainen, jolla on ympärillään oma noitapiiri ja noitien yhteisö. Vaikka Sadin suhtautuu Junoon alussa epäilevästi, tutustuttaa hän Junon omaan noitapiiriinsä ja kaupungin salaiseen noitayhteisöön."Piiri. Voisinko minä olla osa sellaista? Piirit ovat noitien tärkein yhteisö. Perhe, johon ei synnytä vaan joka valitaan."Tarinassa noidat ammentavat voimansa elävästä luonnosta ja tahti, jolla ihmiset hävittävät luontoa kaupungista, on suuri kriisi noitien keskuudessa. Luontosuhdetta onkin kirjassa kuvattu paljon ja liikuttavasti.


Luonnosta lähtöisin olevan valkoisen magian lisäksi on kuitenkin olemassa myös mustaa magiaa, joka ei tarvitse luontoa toimiakseen. Mustaan magiaan liittyy kuitenkin paljon epäilyttäviä asioita ja pelottavia varoituksia, joka saattaa kuitenkin olla vain noitia vihaavien ihmisten luomaa sabotaatiota. Sadin kokee mustaan magiaan vetoa ainoana piiristään ja kamppailee kirjassa myös tämän ristiriidan kanssa."Se on täydellinen. Mehiläinen, viestinviejä tämä ja tuonpuoleisen maailman välillä. Valo pimeydessä. Entisaikojen noidat uskoivat, että mehiläiset voivat matkustaa maailmojen välillä kantaen mukanaan viestejä varjoista valoon."Kärsimyskukkauuteaddiktion tarina lähtee käyntiin heti ensimmäisestä sivusta ja me upposimme ihan täysillä tähän kuvitteelliseen Pilmontin kaupunkiin. Noitapiiriläiset ovat hellyyttävä kaveriporukka, ja myös ihastumista, deittailua ja seksuaalisuutta käsitellään jotenkin todella aidosti ja pehmeästi. Joku erikoinen kohta kirjassa oli noitien keskuudessa tapahtuvista rituaaleista, mutta kokonaisuudessaan noitien maailma maalataan lämpöiseksi, utuiseksi ja mystiseksi. Lukiessa halusimme itsekin osaksi tätä maailmaa ja ehkä siksi kirja meihin vetosikin.


 

Kärsimyskukkauuteaddiktio, Adile Sevimli & Oona Pohjolainen, Otava, 2022


Comentarios


bottom of page