top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa

Synkkä metsä, Liu Cixin
Synkkä metsä on Liu Cixinin tieteisromaani ja Muistoja planeetta maasta -trilogian toinen osa. Jos et ole lukenut trilogian ensimmäistä osaa Kolmen kappaleen probleema, tämä arvostelu sisältää juonipaljastuksia."Luo Ji tunsi, kuinka puhujakorokkeen takana kohoava keltainen jyrkänne kallistui yhä uhkaavammin ja sai painollaan hänet jähmettymään tuoliinsa."Luin trilogian ensimmäisen osan jo vuonna 2021 ja vaikka se oli mielestäni valloittava ja yksi parhaimpia scifi-teoksia, joita olen koskaan lukenut, en tarttunut sen jatko-osaan ennen kuin vasta kaksi vuotta myöhemmin.


Synkkä metsä alkaa siitä, mihin Kolmen kappaleen probleema on jäänyt, mutta vanhojen tuttujen hahmojen sijaan, kirja kuhisee uusia henkilöhahmoja. Olin pitkään ihan ulalla siitä, kuka on kuka ja miten hahmot liittyvät toisiinsa tai edes tarinaan. Pysyin kuitenkin sen verran perillä, että pystyin jatkamaan lukemista ja koin lopulta saaneeni tarinasta jotakin irti.


Trisolariksen neljän vuosisadan päästä saapuva hyökkäys on nyt tiedossa ja maan sivilisaatio on tullut yhteen tarkoituksenaan pelastaa Maan ihmiskunta ja planeetta. Kaikenlaisten erilaisten puolustusohjelmien lisäksi YK käynnistää Seinänkohtaaja-hankkeen, johon tässä kirjassa keskitytään."Me Seinänkohtaajat olemme epäluotettavimmat henkilöt koko ihmiskunnan historiassa. Me olemme kaikista huijareista häikäilemättömimmät."Trisolaris tiedetysti seuraa kaikkea ihmisten välistä kommunikaatiota maan ympärille levittäytyneiden Sofonien avulla. Sofonit ovat estäneet fysiikan perustutkimuksen kehittymisen ja kuuntelevat kaikkea vuorovaikutusta maapallolla. Niiltä ovat suojassa vain ihmisten yksityiset ajatukset. Niinpä YK valitsee neljä Seinänkohtaajaa, joiden tarkoituksena on kehitellä ihmiskunnan pelastava puolustussuunnitelma paljastamatta suunnitelman ratkaisevia tekijöitä kenellekään. Näin halutaan estää suunnitelman kantautuminen Trisolariksen korviin.


Kolme Seinänkohtaajista ovat loogisia valintoja taustansa ja ansioidensa perusteella, mutta neljäs valituista on aivan tavallinen tähtitieteilijä Luo Ji, joka ei oikein ymmärrä itsekään, miksi hänet on valittu tehtävään. Seinänkohtaajille annetaan rajattomat resurssit ja valtuudet käyttöönsä ja Luo Ji, Seinänkohtaaja jota seuraamme lähimpää, ottaakin tästä kaiken irti."Tekeydy yhtä toisarvoiseksi kuin luuta huoneen nurkassa, ja jos vain suinkin mahdollista niin vielä sitäkin huomaamattomammaksi, melkein kuin sinua ei olisi olemassakaan. Ja kun totuus sitten valkenee, silloin on jo liian myöhäistä, koska olet jo päihittänyt heidät."Kieltämättä lähtökohta on kiinnostava, enkä malttanut odottaa, että näkisin mitä Liu Cixin on keksinyt tällä kertaa lukijan päänmenoksi. Jouduin kuitenkin vähän pettymään, sillä käänteet eivät tuntuneet yhtä ennalta-arvaamattomilta kuin ensimmäisessä teoksessa ja tuntui, että jumitimme pitkään Luo Jin elämän sivuraiteilla. Loppua kohden teos alkaa käydä kiinnostavammaksi ja vaikka suuremmat tapahtumat tuntuivat mielestäni välillä vähän hölmöiltä, nautin maailmanrakennuksesta ja kerronnan tunnelmasta.


Maailma, jonka kirjailija on rakentanut ja ihmiskunnan tulevaisuuden näkymät, olivat tämän teoksen kiinnostavinta antia. Henkilöhahmot, etenkin Luo Ji, eivät vedonneet minuun, vaan jäivät tuntumaan ontoilta. Olen kuitenkin tyytyväinen, että jaksoin lukea tämän loppuun asti, jotta pääsin jatkamaan tarinaa kolmanteen osaan, joka lunasti odotukseni paremmin.


 

Synkkä metsä, Liu Cixin, Aula & Co 2019

Suomentanut Rauno Sainio

Kiinankielinen alkuteos: 黑暗森林


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page