top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa

Kolmen kappaleen probleema, Liu Cixin
Liu Cixinin Kolmen kappaleen probleema on valloittava tieteisromaani. Kirja kertoo kahden erillisen päähenkilön tarinan omina aikakausinaan, mutta kietoo heidän kohtalonsa kiinnostavilla tavoilla yhteen.


Romaani alkaa kuvaamalla Ye Wenjien elämää Punaisella rannikolla, salaisella tutkimusasemalla. Ye Wenjie työskentelee ehdottoman salaisissa tehtävissä, jotka pysyvät kokonaisuudessaan pitkään kiinnostavana mysteerinä myös lukijalle."Ye Wenjie tunsi, kuinka maa hänen jalkojensa alla tärisi. Hän tarttui kirveeseen ja sahaan ja alkoi karsia oksia jättimäisen puun rungosta. Näitä suuria puita karsiessaan hänestä tuntui aina siltä kuin hän olisi käsitellyt jättiläisen ruumista."Myöhemmin seuraamme maailmaa nanotutkija Wang Miaon näkökulmasta. Wang Miaon näkökentälle ilmestyy eräänä iltapäivänä lähtölaskenta, jota hän ei osaa yhdistää mihinkään. Pyrkiessään selvittämään lähtölaskennan taustoja Wang Miao kuulee kummallisista itsemurhista tiedeyhteisön henkilöiden keskuudessa, oudon merkityksellisestä nettipelistä sekä epäilyttävästä tiedeyhdistyksestä, josta Pekingin poliisikin on kiinnostunut."Universumi on täysin läpinäkyvä, ja silmä voi katsoa niin kauas sen syvyyksiin kuin suinkin pystyy. Mutta mitä kauemmas näkee, sitä salaperäisemmäksi universumi muuttuu."En ollut lukenut tai kuullut kirjasta oikeastaan mitään, ennen kuin tartuin siihen Nextoryssa ja se oli mielestäni tämän teoksen kohdalla erittäin ideaalia.


Romaanissa on hyvä ja kiinnostava idea, ja ainakin minulle juoni tuntui pitkälle ennalta-arvaamattomalta. Se sai minut innostumaan enkä kirjan alussa malttanut odottaa, että saisin tietää mistä tarinassa on todella kyse.


Keskeisessä osassa kirjaa on tietysti paljon fysiikan teorioita ja muita tieteisjuttuja, joista osan annoin mennä ihan reilusti ohi. Välillä tuli eteen hitaampia kohtia: vaikeampia tiedejuttuja, ja nimiä, joissa menin ihan sekaisin, mutta kaiken kaikkiaan enemmän kirjassa oli hyvää kuin huonoa.


Kolmen kappaleen probleema toimii itsenäisenä teoksena hyvin. Vaikka kirja on osa trilogiaa, en ole tarttunut seuraaviin osiin. Ainakaan vielä!


 

Kolmen kappaleen probleema, Liu Cixin, Aula & Co, 2018

Suomentanut Rauno Sainio

Kiinankielinen alkuteos: 三体, 2008


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page