top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa & Téri Zambrano

Pikkudino Misinuu, Nooshin Shabani 6+

Updated: Sep 9, 2023
Pikkudino Misinuu on kertomus pienestä dinosauruksesta, joka kuoriutuu munasta Misinuu-vuoren luolassa. Kuoriuduttuaan munasta dino on aivan yksin, eikä tiedä itsestään mitään. Alussa nimetön pieni olio lähtee selvittämään kuka ja mikä hän on. Lisäksi hän etsii äitiään, josta ei luolassa ole jälkeäkään.“Misinuu katseli tarkkaan kuvaansa. Sen silmät olivat isot ja viehättävät.

Kuono oli pitkä ja kuonon kärki terävä. Kasvot olivat rujot ja pää kuin kurpitsa.”Äidin ja itsensä etsinnässä olento tapaa paljon erilaisia metsäneläimiä ja saa hämähäkiltä myös nimen Misinuu. Misinuu yrittää jokaisen kohtaamansa eläimen kohdalla selvittää, olisivatko he samaa lajia kuin hän ja voisiko hän kenties jäädä asumaan tämän juuri tavatun eläimen luokse. Oravia, hämähäkkejä ja muita eläimiä kohdatessaan, Misinuu on kuitenkin aina vähän erilainen. Hänen kaulansa on liian pitkä, häneltä puuttuu ryppyjä tai sitten hän on liian suuri. Itsestä poikkeavista eläimistä hän saa kuitenkin ystäviä ja jännittäviäkin kohtaamisia mahtuu matkalle.“Kylmä tuuli puhalsi ja muurahaiset nukkuivat kylki kyljessä.

Mutta Misinuu oli pesässään ypöyksin. Se ei halunnut olla yksin.

Se halusi kietoa kätensä äitinsä ympärille ja puhua hänelle.”Tarinan idea on hauska ja kielellä leikitellään. Kirjan huumori upposi meihin ja pikkudinon kanssa oli hauska tutustua tuttuihinkin metsäneläimiin. Teoksen pituus yllätti meidät. Pikkudino Misinuu on yli viisikymmentä sivua pitkä ja sivuilla on paljon tekstiä. Kirjan kuvitukset ovat leikkisiä ja tukevat hyvin tarinaa, mutta niitäkään ei löytynyt ihan jokaiselta aukeamalta. Tarinan loppuun lukeminen vaatii siis jo vähän enemmän keskittymistä tai sen voi jakaa osiin useammalle lukukerralle. 

Pikkudino Misinuu, Nooshin Shabani, Aviador, 2023

Suomentanut Joonas Maristo

Farsinkielinen alkuteos: Misinu kučulu, 2014

Kuvitus Anna HelminenKommentare


bottom of page