top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa

Pallosalama, Liu Cixin
Liu Cixinin Pallosalama on scifi-teos ja itsenäinen esiosa Muistoja planeetta maasta -trilogialle. Se eroaa kuitenkin suuresti Muistoja planeetta maasta -trilogian kirjoista ja minun oli lukiessa vaikea hahmottaa, miten kirja edes liittyy niin sanottuihin jatko-osiinsa. Loppujen lopuksi yhteys taitaakin olla vain se, että Pallosalaman tarina sijoittuu samaan maailmaan, joka Muistoja planeetta maasta -trilogiaan on luotu.


Ensimmäinen yllätys trilogian lukeneena minulle oli se, ettei Pallosalamassa ollutkaan kaikkitietävää kertojaa. Sen sijaan tarinassa on minä-kertoja, jona toimii kirjan päähenkilö Chen. Teos alkaa Chenin lapsuuden traagisesta syntymäpäivästä, jolloin pallosalama tunkeutui Chenin ja hänen vanhempiensa kotiin ja käräytti tuhkaksi hänen vanhempansa. Traumaattisen syntymäpäiväkokemuksen jälkeen hypätään seuraamaan Chenin aikuisuutta, jolloin mystisestä pallosalamasta on tullut hänelle pakkomielle."Vuorella ukkonen riehui aivan eri tavalla kuin maanpinnan tasolla. Taivuori oli kuin maapallon oma ukkosenjohdatin, joka veti puoleensa kaikki koko universumin salamat."Pallosalamat kiehtovat Cheniä, mutta hänen mielessään niihin liittyy myös jonkinlainen pelonsekainen kauhu. Chen tutkii pallosalamailmiötä, josta juuri kukaan ei tiedä yhtään mitään, ja Chenin pakkomielle juontuukin nimenomaan pallosalaman selittämättömästä luonteesta. Mitä enemmän Chen tapaa ihmisiä, jotka ovat kohdanneet pallosalaman, sitä enemmän hän ymmärtää, kuinka kammottavasta ilmiöstä on kyse. Silti hänen tiedonjanonsa johtaa hänen toimiaan ja hän päätyy jopa yrittämään pallosalaman replikoimista."Se oli pallosalaman salaperäisen voiman julkein ilmentymä, voima joka kylmästi murskasi kaiken uskoni."Vaikka tässä teoksessa keskitytään myös paljon nimenomaan juoneen ja tieteellisen tutkimuksen etenemisen seuraamiseen, on Liu Cixin mielestäni keskittynyt Pallosalamassa hieman enemmän henkilöhahmoihin, kuin Muistoja planeetta maasta -trilogiassa. Suru ja katkeruus vanhempien kuolemasta kulkevat päähenkilön mukana ja pystyn ymmärtämään Cheniä ja hänen motivaatioitaan. Toisinaan hänen elämänsä kulkee myös toiseen suuntaan pallosalaman tutkimuksesta ja siihen liittyvästä pakkomielteestä, mikä tuntui tekevän hahmosta hieman kokonaisemman.


Teos käsittelee myös tieteen ja sodankäynnin suhdetta ja sitä kautta saadaan tuotua hahmojen arvoja ja motivaatioita osaksi tarinaa. Romaanissa onkin muutama kiinnostava sivuhahmo, joista tykästyin erityisesti Lin Yuniin. Lin Yun on nainen, joka on kiinnostunut kehittämään aina vain tehokkaampia aseita, keinolla millä hyvänsä. Hahmo kiehtoi minua, ehkä siksi, että hän tuntui itsestäni niin kaukaiselta ja hänen motivaationsa jotenkin yleisen moraalikäsityksen vastaisilta. Silti hän tuntui tarinassa uskottavalta ja keräsi jossain määrin sympatioita puolelleen.


Pallosalaman maailmasta selviää taas asioita, jotka laittoivat ajatukseni solmuun ja mielikuvitukseni laukkaamaan. Liu Cixin kehittelee kiinnostavia ja kammottavia todellisuuksia, jollaiseen tämänkin kirjan mukana oli ilo päästä hetkeksi uppoutumaan.


 

Pallosalama, Liu Cixin, Aula & Co, 2022

Suomentanut Rauno Sainio

Kiinankielinen alkuteos: 球状闪电


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page