top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa & Téri Zambrano

Jonakin päivänä, Amanda Gorman 3+Amanda Gormanin uusin lastenkirja Jonakin päivänä on suunnattu perheen pienimmille. Kirjassa käydään läpi kuinka yhdessä työskennellessä voidaan saada aikaan isonkin muutoksen. Me tykästyttiin tähän ihanaan teokseen saman tien!


Kannessa näkyvä hahmo seurailee kotinsa liepeille kasautuvaa roskakinosta ja sieltä pilkistävää voikukkaa. Ihmiset vain pinoavat pihalle roskia roskien perään, mutta pieni sinitakkinen päähenkilö näkee, että jokin on vialla.“Sinulle sanotaan, että olet liian pieni.

Mutta olet nähnyt mitä pienimpien tekojen merkitsevän valtavasti.”Sinitakkinen lapsi päättää ryhtyä toimeen ja alkaa pieni askel kerrallaan siivota roskia pois voikukan päältä, vaikka jotkut epäilevätkin, ettei hän yksin siihen pysty. Hän ei kuitenkaan jää yksin vaan saa seuraa pian toisista lapsista, jotka ovat huolissaan samasta ongelmasta. Pian roskien paikalle valmistuu kaunis kukkapenkki, jonka kanssa myös aikuiset saapuvat auttamaan.


Selkeän tarinan ja tapahtumien kautta käsitellään sitä, kuinka pienillä teoilla voi olla suurikin merkitys ja kuinka yhdessä meissä on enemmän voimaan kuin yksin. Teos käsittelee myös ympäristöön ja ilmastoon liittyvää ahdistusta, surua ja pelkoa lapsentahtisesti. Tarinan avulla lapsen kanssa voi jutella hankalistakin teemoista ja tunteista sekä kasvattaa toivoa siitä, että kuka tahansa meistä voi tehdä jotakin paremman maailman ja ympäristön eteen.“Ongelma on valtava, mutta yhdessä olette suurempia.”Tekstiä kirjassa on vähän, mutta sopivasti kuvaamaan pienen lapsen ajatuksia ja antamassa kuville kontekstia. Kuvat taas ovat hellyyttäviä ja täynnä yksityiskohtia, joita voi tutkailla rauhassa kirjaa lukiessa.“Jotakin, mikä hymyilyttää kun sen muiden kanssa jaat.”
 

Jonakin päivänä, Amanda Gorman, Tammi, 2024

Kuvittanut Christina Robinson

Suomentanut Laura Eklund Nhaga

Englanninkielinen alkuperäisteos: Something, Someday, 2023
Comments


bottom of page