top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa

Iman oppii uutta, Salaado Qasim 5+Viisivuotiaille ja sitä vanhemmille suunnattu lastenkirja kertoo somalitaustaisesta ekaluokkalaisesta, Imanista. 


Iman on tottunut saamaan lempiaineestaan matematiikasta aina kiitettäviä, mutta yksi matematiikan koe meneekin huonosti ja Iman lannistuu. Opettajan ja vanhempien kannustuksella Iman selviää hankalista tunteista ja jaksaa taas opiskella seuraavaan kokeeseen.


Samoihin aikoihin Iman ihailee äidin huivia kotona ja pukeutuu ensimmäistä kertaa myös itse huiviin.“Iman kuuntelee isän neuvoja, asettaa vihon hetkeksi syrjään ja alkaa syödä aamiaista.”Imanin perhettä kuvataan tarinassa ihanasti ja myös suhde opettajaan on lämmin. Huiviin pukeutuminen on tuotu todella kivasti osaksi tarinaa. Vaikka Imania aluksi jännittää pukea huivi kouluun, huivin vastaanotto on koulussakin positiivinen. Tämä on varmasti monille lapsille juuri sitä tärkeää vahvistavaa representaatiota, mitä me olemme kaivanneet.“Iman tuntee olonsa erittäin itsevarmaksi. Hän tietää, että on tehnyt oikean valinnan pyytäessään äidiltä lupaa käyttää huivia.”Pienemmille lapsille koetilanteet tai kouluarvosanat eivät välttämättä ole vielä tuttuja, joten on mahdollista, että tarina tuntuu etäiseltä. Vaikean kokeen jälkeisiin lannistumisen, epäonnistumisen ja häpeän tunteisiin voi moni kuitenkin samaistua, vaikka ei aivan samassa tilanteessa olisi itse ollutkaan. Iman myös etukäteen jännittää koetta, mikä on monelle lapselle tuttu tunne.“Olet erittäin hyvä matematiikassa, ja se on lempiaineesi. Älä lannistu yhden kokeen takia. Olet saanut kaikista muista kokeista kiitettäviä arvosanoja. Kaikki oppivat virheistään, ja sinä voit kehittää taitojasi harjoittelemalla ja haastamalla itseäsi.”Oppiminen on tarinassa tuotu vahvasti kokeiden ja arvosanojen kautta, eikä niinkään uusiin taitoihin keskittyen. Mietin myös lukiessa, voiko tarinasta jäädä olo, että vain kiitettävät arvosanat ovat riittävän hyviä, tai kelpaavat. 


Tarinan tarkoituksena on kuitenkin osoittaa, että virheet ovat osa oppimisprosessia, ja että aina on mahdollista opetella lisää ja parantaa suoritusta. Kukaan ei ole vain luonnostaan hyvä tai huono, vaan merkitys on omissa ponnistuksissa. Lopussa Iman saa itselleen ikioman huivin palkinnoksi hyvästä työstä, jota hän on tehnyt koulussa. 


Tarinan viimeinen kohtaus on ihana. Koko perhe nauttii yhdessä jäätelöstä ja lintujen seuraamisesta puistossa. 

Iman oppii uutta, Salaado Qasim, Aviador, 2024

Kuvittanut Nina Aitta

Comments


bottom of page