top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa & Téri Zambrano

I am brown, Ashok Banker & Sandhya Prabhat 3+

Updated: Sep 9, 2023I am brown -kirjassa seikkailee ruskea nuori tyttö yhdessä monen muun ruskean ja mustan hahmon kanssa. Kirjassa käydään läpi lyhyin lausein, mitä kaikkea kirjan lapset ovat. Millaisia erilaisia hiuksia heillä on, missä päin maailmaa ja millaisissa taloissa he asuvat, missä he ovat hyviä ja mitä kieliä he puhuvat."l am brown

I am beautiful

I am perfect"I am brown -kirjassa ei ole selkeää tarinaa tai alkua ja loppua. Jokaisella aukeamalla keskitytään yhteen teemaan muutamalla lauseella ja näyttävällä kuvituksella, jota voikin jäädä toviksi tutkiskelemaan. Lasten ilmeet on valloittavia, ja tätä ihanaa kuvitusta voikin olla kiinnostava vain selailla, vaikka ei tekstiä vielä osaisikaan lukea.


Kirjassa on ihanan vaivatonta representaatiota, jota me ainakin olisimme kaivanneet jo lapsina. Mustuuteen ja ruskeuteen liittyviä asioita käsitellään positiivisesti ja ilman rasismin tuomaa painolastia. Kirjassa tuodaan hienosti esiin se, kuinka mustat ja ruskeat lapset ovat keskenään todella erilaisia, pitävät eri asioista ja toisaalta myös kykenevät kaikkeen. Teoksesta ei löydy yhtäkään valkoista hahmoa ja onkin todella ihanaa saada kokonainen kirja ihan vain meille.


Uskontoja ja uskoakin käsitellään positiivisesti yhdellä aukeamalla. Siinä tuodaan esiin se, kuinka moniin eri asioihin lapset uskovat ja toisaalta myös se, että ei välttämättä tarvitse uskoa mihinkään. Näin isojenkin aiheiden lisäksi kirjasta löytyy aukeamia, joissa keskitytään ihan vain kiinnostuksen kohteisiin, lasten kykyihin ja vaikka haave ammatteihin.“I am amazing

I am YOU”Kirjaa ei valitettavasti ole suomennettu, ainakaan vielä. Me suosittelemme teosta kuitenkin lämpimästi ihan vaikka vain upean kuvituksen ja representaation vuoksi. 

I am brown, Ashok Banker, 2020

Illustrated by Sandhya Prabhatコメント


bottom of page