top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa

Ayiti, Roxane Gay
Ayiti on novellikokoelma, joka pitää sisällään erimittaisia katkelmia eilaisten ihmisten tarinoista. Novellit tutkivat Haitilla ja Yhdysvalloissa asuvien haitilaisten kokemuksia ja käsittelevät laajan kirjon erilaisia teemoja.


Luin Roxane Gayn Ayitin ensimmäistä kertaa jo muutama vuosi sitten ja muistan sen tehneen minuun silloin suuren vaikutuksen. Nyt palasin kokoelman pariin uudelleen ja novellit nappasivat taas mukaansa sekä minut että tunteeni. Teosta ei valitettavasti ole suomennettu ja luin sen siksi englanniksi.

Novellien pituudet vaihtelevat puolesta sivusta useaan kymmeneen sivuun ja aiheet kevyistä raskaisiin. Ne käsittelevät yksittäisiä tunnelmia sekä kokonaisia elämäntarinoita ja saivat minut niin hymyilemään kuin itkemäänkin.


Osa novelleista käsittelee kotimaasta muuttoa, kaipuuta ja rankkoja kokemuksia, mutta kokoelma sisältää myös tarinoita unelmista, voodoosta, rakastumisesta, valheista ja himosta.


Kokonaisuudessaan tämä ei ollut mitään ihan kevyintä kesäluettavaa, mutta rankemmatkin novellit ovat vaikuttavia ja taitavasti rakennettuja. Syksyn pimeneviin iltoihin tämä sopii ehkä paremmin.


 

Ayiti, Roxane Gay, 2018


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page