top of page
Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa & Téri Zambrano

Amuletti. Kivenvartija, Kazu Kibuishi 8+



Amuletti on Kivenvartijat sarjakuvasarjan ensimmäinen osa, jossa päästään tutustumaan Emilyyn, hänen perheeseensä sekä eriskummalliseen rinnakkaistodellisuuteen. 



“Amuletin sisällä on kivi, joka voi antaa käyttäjälleen vallan hallita Allediaa.”



Sarjakuva alkaa traagisella onnettomuudella, joka johtaa Emilyn isän kuolemaan. Alun kohtaus yllätti meidät, vaikka isän kuolema takakannessa mainittiinkin. Kuvitettu kohtaus on tehty surulliseksi ja tunteisiin vetoavaksi. Isän kuolema järkyttää ja etenkin pienemmille lukijoille kohtaus voi olla pelottava.


Jokin aika isän kuoleman jälkeen Emily muuttaa äitinsä ja pikkuveljensä kanssa suvun vanhaan kartanoon. Äidillä ei ole varaa enää entisen kaltaiseen elämäntyyliin ja siksi koko perheen on tehtävä myönnytyksiä. Kartano on vanha, likainen ja kuumottava. Sen omisti ennen Emilyn isoisoisä, joka on aikoinaan kadonnut mystisesti. 



“Isoisoäitinne Isabelin kuoltua Silas sulkeutui tähän taloon, eikä häntä sen koommin nähty. Siksi paikalliset uskovat, että täällä kummittelee.”



Emily, pikkuveli Navin ja äiti aloittavat suuren siivousurakan, jonka aikana Emily löytää hohtavan vanhan amuletin. Jo ensimmäisenä yönä kartanossa alkaa tapahtua kummia ja perhe löytää kellarin kautta mystiseen rinnakkaistodellisuuteen Allediaan.



“Muista käyttää voimaasi viisaasti. Kivenvartijan velvollisuus on vakava asia.”



Sarjakuva etenee nopeaa vauhtia eteenpäin ja asioita tapahtuu ilman, että niitä täysin selitetään lukijalle. Mukana on paljon toimintaa ja joillakin aukeamilla on pelkkiä kuvia eikä lähes lainkaan tekstiä. Me olimme aika ajoin ymmällämme tarinasta ja koko juonesta. Paljon tuntui tapahtuvan, mutta jokin punainen lanka meiltä vielä puuttui.



“Jos hallitset sitä, et ainoastaan pelasta äitiäsi, vaan saat niin suuret ja ihmeelliset voimat, ettet voi kuvitellakaan.”



Sarjakuvan aikana Emily saa tietää olevansa Kivenvartija. Vielä ei täysin selviä, mitä se tarkoittaa, muuta kuin, että hänellä on joitakin erikoisia voimia. Tämän ensimmäisen osan jälkeen tuntuikin jäävän vielä paljon kysymyksiä tarinan maailmasta, Kivenvartijan roolista ja amuletista. Kysymyksiin saadaan toivottavasti vastauksia seuraavassa osassa, Kivenvartijan kirous, joka julkaistaan onneksi jo muutaman kuukauden päästä, lokakuussa 2024.



 

Amuletti. kivenvartija, Kazu Kibuishi, Otava, 2024

Suomentanut Jouko Ruokosenmäki

Englanninkielinen alkuteos: Amulet 1: The Stonekeeper, 2008

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page