top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa

Tämä biisi on sinulle, Maurene Goo 14+

Updated: Sep 9, 2023Tämä biisi on sinulle on nuorille suunnattu romaani, joka etenee kaavamaisesti rakkausromaanin perusmuotin mukaan. Kirjan päähenkilö, Lucky, on K-pop tähti, jonka elämä ei tunnu enää yhtä hohdokkaalta, kuin miltä se ulospäin näyttää. Luckyn tekemisiä kontrolloidaan äärimmilleen, jopa syömistä myöten, ja hän ikävöi perhettään, josta hän joutuu olemaan pitkiä aikoja erossa.


Yhtenä iltana Lucky päättää uni- ja ahdistuslääkkeet jo popsittuaan karata ulos hotellistaan etsimään syötävää. Sinä iltana hän tapaa Jackin, valokuvaamisesta innostuneen pojan, joka tekee satunnaista keikkaa juorulehdille. Jack vie kotiinsa kummallisen sekavan tytön, ja kun Jack tunnistaa tämän suosituksi staraksi, hän näkee tilaisuutensa koittaneen."Varhaisaamun Hongkong tuntui salaisuudelta. Oli niin varhaista, että olimme ulkona ennen aamuruuhkaa, ja kaupat alkoivat vasta availla oviaan. Kadut olivat hiljaisia, vaimennettuja, ja pehmeän keltaisen aamuauringon valaisemia."Kirjan tapahtumat sijoittuvat suurimmaksi osaksi yhden vuorokauden sisälle. Sinä aikana Lucky ja Jack ehtivät kuitenkin kehittää välillensä suuren yhteyden ja syödä ainakin tsiljoonaa eri ruokaa erilaisissa paikoissa. Syömisen ohella Lucky ja Jack keskustelevat muun muassa elämäntyyleistään, unelmistaan ja siitä, kuinka hankalalta omien haaveiden tavoittelu voi tuntua.


Tarina on ennalta-arvattava ja noudattaa rakkausromaanien tuttua kaavaa. Aina rakkausromaanien kaavamaisuus ei häiritse minua lainkaan, mutta tämän kirjan kohdalla olisin kaivannut jotakin käännettä tai elementtiä, joka olisi tehnyt tarinasta kiinnostavamman. Lucky ja Jack eivät myöskään hahmoina tuntuneet minulle kiinnostavimmilta ja välillä teki mieli pyöritellä silmiä Luckyn ongelmille ja Jackin päätöksentekokyvylle."Hän irroitti vihreän paidan vyötäisiltään ja veti sen päälleen juuri, kun viileä tuulenvire kävi ylitsemme. 'Pakenit jotain viime yönä.'"Tarina tuntui toisinaan myös epäuskottavalta tavalla, joka ei mielestäni ole hyväksyttyä edes rakkausromaanille. Perusasioiden tulisi olla kohdallaan, vaikka tarinassa mentäisiinkin rakkaus edellä. Esimerkiksi Luckyn uni- ja ahdistuslääkkeet tekivät hänestä aivan sekavan ja humalaisen oloisen, mikä ei ainakaan oman kokemukseni mukaan tunnu ihan uskottavalta.


Kirjassa kiinnostavinta oli mielestäni kuitenkin eläytyminen suuren k-pop staran arkeen ja tunnelmiin. Minkälaista on, kun ei voi liikkua ulkona rauhassa ilman, että ahdistavan suuri ihmismassa saattaa yhtäkkiä ympäröidä sinut ja baarissa ei voi laulaa karaokeakaan ilman, että siitä tulee intiimi olohuonekeikka faneille.


 

Tämä biisi on sinulle, Maurene Goo, Otava, 2020

Suomentanut Inka Parpola

Englanninkielinen alkuteos: Somewhere Only We Know, 2019Comentários


bottom of page