top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Téri Zambrano

Simi – sademetsän tyttö, John, Thackham, Simpson & Papinniemi 2+
Simi – sademetsän tyttö on suunnattu perheen pienimmille, mutta sopii hyvin myös vähän vanhemmille lukijoille. Värikkäitä kuvia löytyy paljon ja tekstiä on muutaman sanan sijaan monta virkettä jokaisella aukeamalla. 


Simin isä on muuttanut takaisin Dominican saarelle, Karibialle Simin ollessa vielä pieni. Tarinan alussa Simi ikävöi isäänsä. Hän miettii millainen isä mahtaa olla ja millaisesta paikasta isä on kotoisin. “Mielessäni on monta kysymystä.

Kuka minä olen? Missä minä olen? Mistä olemme kotoisin?”Simi kuulee äidiltään, että isä asuu nykyään saaren sademetsässä ja päättää lähteä seikkailulle etsimään isäänsä. Hän haluaisi oppia tuntemaan isänsä paremmin ja miettii, näyttääköhän hän nykyään samalta kuin isänsä.


Simi matkaa halki Dominican saaren etsien sademetsää ja isää. Tarinaa käydään läpi väliotsikoin, joista jokainen kuvaa yhtä saaren osaa Simin matkalla. Hän kulkee halki isän vanhan kotikylän, banaaniplantaasin, hedelmätorin, Kalinago-heimon kylän, Trafalgar vesiputouksen ja monen muun paikan. Matkalla Simi kertoo lukijalle näkemäänsä ja kokemaansa samalla pohtien, onko isä käynyt samoissa paikoissa ja mitä hän on siellä mahtanut tehdä.“Pieni tyttö tarttuu käteeni ja antaa minulle uimalasinsa.

Hän sanoo, että vedessä liplattelevien aaltojen alla on jotain taianomaista.”Ympäristön kuvailu kirjassa on kaunista ja tuntui kuin olisin itsekin ollut hetken seikkailulla saarella Simin matkassa. Värikkäät kuvat elävöittävät ihanasti tarinaa ja hahmoihin on saatu luotua aitoa välittämisen tunnetta. Suru on pienesti läsnä, koska isä on ollut pitkään poissa ja hänen lähtönsä syytä ei käydä teoksessa läpi. Yleisesti kirjasta kuitenkin huokuu hyvän mielen tunnelma. 


Kirja loppuu värikkääseen karnevaalijuhlaan ja avataan saaren karnevaalin perinteitä. Simi tanssii iloisesti musiikin tahdissa muiden saarelaisten ja oman perheensä seurassa. “Sitten kuulen kitaransoittoa läheltä. Tunnistan sen soiton.

Isäni soitti sitä minulle, kun olin pieni. Isäni täytyy olla ihan lähellä.” 

Simi – sademetsän tyttö, Satu John, Emma Thackham & Anosia Simpson, Momentum, 2024

Kuvitus Aino Papinniemi


Comentários


bottom of page