Pysäyttämätön ihminen 2: Miksi maailma ei ole reilu jatkaa lapsille ja nuorille suunnattua tietokirjasarjaa, jossa käydään ihmiskunnan historiaa läpi kiinnostavalla tavalla tarinamuotoisen tekstin kautta.
Ensimmäisessä osassa, Kuinka valloitimme maailman, esitellään, kuinka ihminen keksi hyödyntää tulta ja tarinoita erottuakseen muista eläimistä. Tässä osassa käsitellään ihmiskunnan kehitystä 25 000 vuotta sitten ja siitä eteenpäin. Erityisesti keskitytään siihen, miten keräilijäkansa alkoi asettua kyliin, viljellä elantonsa ja hallita viljaa sekä metsää. Tästä ihmisten omistajuus laajeni pian myös eläimiin ja niiden kasvattamiseen.
“Eläinten ja kasvien hallinta toi maanviljelijöille paljon lisää valtaa. Mutta valta ei ole sama asia kuin onni tai mielenrauha. Oletko sinä yrittänyt ikinä hallita muita – vaikkapa koiranpentua tai pikkuveljeä?”
Aloilleen asettumisen seurauksena syntyivät kaupungit ja suurista ihmismääristä koostuvat kaupungit puolestaan tarvitsivat hallitsijoita päättämään yhteisistä asioista. Suurien kaupunkien ja hallitsijoiden myötä syntyivät verotusjärjestelmä, kirjoitustaito, byrokratia ja koulut. Vaikeat ja monimutkaiset sanat avataan kärsivällisesti selkeiden esimerkkien kautta. Kerronnassa tuodaan ilmi usko lukijaan ja siihen, että sinä kyllä ymmärrät vaikeatkin aikuisten asiat, kunhan selitän.
“Kun aikuiset ovat huolissaan ja lapset kysyvät heiltä, mistä se johtuu, aikuiset vastaavat usein: ‘Ymmärrät sitten kun kasvat isoksi.’ Miten usein sinulle on sanottu noin? Maailmassa on ilmeisesti sellaisia pelottavia asioita, joita lapset eivät ymmärrä.
Se tuntuu vähän oudolta.”
Omistajuuden ja valtaapitävien kautta käsitellään lyhyesti myös orjuutta ja toisen ihmisen omistamista. Yhteiskuntaluokkien syntyminen ja niitä ylläpitävät tarinat selitetään myös, vaikka ne tuodaankin esiin kuin kaikuina menneisyydestä, ottamatta sen suuremmin kantaa yhteiskuntaluokkien nykytilanteeseen. Samalla sävyllä käsiteltiin myös naisten asemaa.
Tietoa ja asiaa tässä teoksessa on paljon, mutta onneksi ne on jaettu selkeästi lukuihin ja vielä lyhyempiin kappaleisiin väliotsikoin. Tietokirjaa voi siksi helposti lukea kappaleen silloin tällöin, ilman että tulee tietoähkyä.
Kuvat tekevät tekstistä ilmavaa ja tarinamuoto vetävää. Joukossa on kuvitteellisia keskusteluja eri aikakausien ihmisten välillä, joilla havainnollistetaan muuttuvaa maailmaa ja avataan erilaisia ajatusmaailmoja. Tämä tekee muinaisista ajatuksista ja päätöksistä helpommin hahmotettavia ja jopa ymmärrettäviä.
“Kun muinaiset ihmiset halusivat muistaa jonkin asian, heille riitti vuosimiljoonien ajan se, että he tallensivat asian aivoihinsa. Mutta kun he yrittivät rakentaa isoja kuningaskuntia, he huomasivat etteivät heidän aivonsa riittäneet sellaiseen.”
Kirjan alusta löytyy “Historiamme aikajana”, josta näkee nopealla vilkaisulla, mitä teos käsittelee. Miksi maailma ei ole reilun aikajana loppuu kohtaan 3 300 vuotta sitten, joten tälle lasten tietokirjasarjalle on varmasti tulossa vielä jatkoa.
ssa.
Pysäyttämätön ihminen 2: Miksi maailma ei ole reilu, Yuval Noah Harari & Ricard Zaplana Ruiz, WSOY 2024
Suomentanut Seppo Raudaskoski
Englanninkielinen alkuperäisteos: Unstoppable Us Volume 2: Why the World Isn't Fair, 2023
Commentaires