top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa & Téri Zambrano

Luca luo maailmoja, Matt de la Peña 3+
Luca luo maailmoja kertoo Lucasta, joka tarkkailee alati ympäristöään ja pohtii miten muut ihmiset mahtavat elää omaa elämäänsä.


Luca hyppää metroon siskonsa kanssa ja matkaa kaupungin halki joka kuukautiselle matkalle äitinsä luokse. Lucalla on piirustuslehtiö mukanaan. Hän kuvittelee, ja samalla piirtää, minne muut metron matkustajat saattaisivat olla matkalla ja minkälaista elämää he mahdollisesti elävät.“Mitä toiset mahtavat kuvitella nähdessään hänen kasvonsa?”Luca kuvittelee valkoisen pojan prinssinä ja arvaa, että metroon hypänneiden katutanssijoiden joukkoa seurataan varmaankin kaupan hyllyjen välissä työntekijöiden toimesta. Lopputapahtumien valossa Luca alkaa kuitenkin kyseenalaistamaan kuvitelmiaan. Hän ymmärtää, ettei voi vain ulkoisten piirteiden perusteella tietää, millaista toisen elämä on. Luca miettii, kuinka hän olisi voinut piirtää matkustajien elämät ihan eri tavalla ja piirtää vihkoonsa vaihtoehtoiset tilanteet.“Lucan mieleen juolahtaa ajatus:

ehkä toista ei voikaan tuntea pelkän ulkomuodon perusteella.”Kun Luca pääsee lopulta perille tapaamaan äitiään vankilaan, jälleennäkeminen on ihana. Vankilassakin Luca näkee paljon erilaisia ihmisiä eri taustoista. Kirjan avulla voi keskustella lapsen kanssa siitä, ettei ihmisen olemus, vaatteet tai muut ulkoiset tekijät kerro sitä, millainen toinen ihminen on tai mitä hän tekee.


Teoksen kuvitus on selkeää ja hauskan näköistä. Lucan piirustukset sivuilla ovat mukava lisä. Luca luo maailmoja löytyy myös englanniksi ja espanjaksi.“Sisko juoksee halaamaan äitiä ja vetää Lucankin mukaan.

Tässä tuttujen käsivarsien syleilyssä Lucalla on kaikkein paras olla.” 

Luca luo maailmoja, Matt de la Peña, Kumma-kustannus, 2023

Suomentanut Raija Rintamäki

Englanninkielinen alkuteos: Milo Imagines the World, 2021

Kuvitus Christian RobinsonComments


bottom of page