top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa & Téri Zambrano

Karsein viikko ikinä: Keskiviikko, Eva Amores & Matt Cosgrove 7+
Kirjasarja Karsein viikko ikinä kertoo nimensä mukaisesti yhdestä viikosta ja sarjan jokainen osa kuvaa viikon yhtä päivää Justin Chasen kaoottisessa elämässä. Keskiviikko on uunituore osa, joka jatkaa Maanantain ja Tiistain sattumuksia.


Maanantain tapahtumat menivät tiistaina viraaliksi ja nyt keskiviikkona matkalla HERÄÄ JO! aamuohjelmaan Justin ja Marvin ovat lentäneet lentokoneesta taivaan tuuliin. Justinin keskiviikko alkaa siis kumiveneen pohjalta vihollisen vierestä jostakin päin jotakin merta. Molemmat ovat peloissaan ja hetken aikaa he tukeutuvat toisiinsa, kuin eivät vihollisia olisikaan. Marvinista paljastuu inhimillisempi puoli ja he löytävät toisistaan myös joitakin yhtäläisyyksiä.


Kun kumivene ajautuu aution saaren rantaan ja Justin lentää veneestä rantahiekalle, haihtuu Marvinista taas kaikki inhimillisyys. Marvin alkaa kehitellä sankaritarinaansa siitä, kuinka hän on pelastanut Justinin, samalla kun Justin rakentaa suurta SOS-merkkiä simpukoista rantahiekalle. Jonkin aikaa pelastusta odoteltuaan Marvin löytää pullopostin, jonka sisältä löytyy aarrekartta. Pelosta ja vaaroista huolimatta kaksikko lähtee etsimään suurta aarretta rikastuminen mielessä.“Ainoat tavat päästä kartan kertomaan X:ään ovat joko VERISEN LAHDEN tai TUOMION VIIDAKON kautta. Niistä kumpikaan ei vaikuta kivalta reitiltä.”Keskiviikkona oli kiva päästä ulos koulumaailmasta. Maanantaihin ja Tiistaihin verrattuna Keskiviikko tuntuu oudolta kuumeunelta, kun miljöö on täysin eri ja tapahtuvat menevät överiin ihan toisella tavalla kuin aikaisemmissa osissa. Koulupäivien seuraaminen olisi kuitenkin voinut käydä jo tylsäksi kolmannessa kirjassa, joten oli hauska siirtyä arjesta ihan toiseen ulottivuuteen. Lukija pääsee kokemaan monta pelon hetkeä ja helpotuksen huokausta viidakon siimeksessä.


Keskiviikossa on selkeämpi juoni kuin aikaisemmissa teoksissa. Maanantaissa ja Tiistaissa tapahtumat ovat seuranneet erilaisia kommelluksia aamusta iltaan. Keskiviikossa juoni on yhtenäisempi alusta loppuun ja se piti etenkin Araceliksen paremmin otteessaan.“Kun ilmaa SYÖKSEE ulos veneeseen tulleesta reiästä, se viskaa meidät ilmaan kuin lentäisimme seonneella TAIKAMATOLLA ihka uuteen kauhun maailmaan.”Marvinin hahmoon on yritetty tuoda jotakin syvyyttä ja ehkä kasvattaa jonkinlaista empatiaa myös kiusaajaa kohtaan, mutta ainakin tässä osassa se jäi vähän laihaksi yritykseksi. Toisaalta se pohjustaa mahdollisuutta syvempään hahmoon tulevissa osissa, mitä toivottavasti näkisimmekin loppuviikosta.


Keskiviikossa Justin ja Marvin seikkailevat lähinnä kahdestaan, mutta etenkin lopussa kaksikko kohtaa muitakin hahmoja. Meitä ilahdutti äidin ja hänen aviomiehensä Vladin palaaminen kuvioihin. Äidille on toki soitettu lyhyt puhelu ensimmäistenkin kirjojen päätteeksi, mutta äidin ja Vladin hahmot ovat hauskasti rakennettuja, joten niiden suurempi hyödyntäminen oli meidän mielestämme iso plussa. Mummokin on pienessä, mutta hauskassa roolissa tässäkin tarinassa Justinin ajatuksissa ja lopuksi myös etäyhteydellä."Olen myös LOPEN UUPUNUT. Jalkojani PAKOTTAA. Olen ihan kuitti. ‘Liikaa videopelejä!’ selittäisi äiti asian. (Tosin äiti sanoo niin vähän kaikesta.)"Teoksen loppuun on taas kerätty muutama fakta tarinaan liittyvistä asioista ja ne olivat meidän mielestämme hauskoja ja kiinnostavia. Interaktiivisuus lasten kanssa on myös kiva lisä, kun kirjan lopussa on aina ohjeet yhden hahmon piirtämiseen vaihe vaiheelta sekä kysely millaiseksi lukija ennustaa seuraavan päivän tapahtumat. 

Karsein viikko ikinä: keskiviikko, Eva Amores & Matt Cosgrove, Otava, 2024

Suomentanut Anssi Alanen

Englanninkielinen alkuteos: Worst Week Ever! Wednesday, 2022


Comments


bottom of page